SUDAR NAJVEĆIH SVETSKIH UMOVA: Šahovska bitka kao na bojnom polju! (FOTO)
Foto: Fonet

HLADNI RAT

SUDAR NAJVEĆIH SVETSKIH UMOVA: Šahovska bitka kao na bojnom polju! (FOTO)

Trenutno je u toku finale Svetskog šampionata u šahu, koje se održava u Njujorku
Objavljeno:

Paralele između šaha i politike su brojne. Od brojnih partija između Britanaca i Francuza u 19. veku, koje su prethodile Napoleonovim ratovima pa do epskih mečeva Bobija Fišera i Borisa Spaskog tokom Hladnog rata, šah je kroz istoriju bio ogledalo globalnih diplomatskih kriza.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Trenutno je u toku finale Svetskog šampionata u šahu, koje se održava u Njujorku. Sudar nekadašnjeg norveškog čuda od deteta Magnusa Karlsena (25), koji je prethodnih godina suvereno vladao šahovskom scenom, i ruskog velemajstora Sergeja Karjakina (26) jedan je od najpolitizovanijih u poslednjih nekoliko decenija.

foto: Reuters

U najbržoj partiji šaha ikada odigranoj favorit je izgubio! (VIDEO)

Tenzije su dostigle vrhunac kada je tokom vikenda Karjakin napravio veliki korak ka iznenađenju i uzimanju titule, jer je nakon sedam uzastopnih remija dobio partiju i poveo sa 4.5 prema 3.5, samo četiri partije do kraja.

Koliko je Karlsenu teško pao poraz govori i činjenica da je otišao sa konferencije za štampu ne sačekavši rivala, i tako prekršio pravila.

- Magnus je odgovorio na svega par pitanja, dok su svi novinari nestrpljivo čekali da se Sergej pojavi. Rus je kasnio, a Karlsenu se nije dopalo da sedi i ćuti, pa je posle nekoliko minuta digao ruke i odšetao napolje. Nije navikao da gubi - rekao je jedan od organizatora meča za američke medije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.