SUDAR NAJVEĆIH SVETSKIH UMOVA: Šahovska bitka kao na bojnom polju! (FOTO)
Foto: Fonet

HLADNI RAT

SUDAR NAJVEĆIH SVETSKIH UMOVA: Šahovska bitka kao na bojnom polju! (FOTO)

Trenutno je u toku finale Svetskog šampionata u šahu, koje se održava u Njujorku
Objavljeno:

Da stvar bude gora, Karlsen je taj koji je igrao s belim figurama, što za velemajstore nije zanemarljiva prednost, s obzirom da beli prvi vuku potez.

Koliko je ovaj duel važan pokazuje i to što je u Njujork doputovao Dmitrij Peskov, portparol Kremlja i Putinova desna ruka, kako bi pružio podršku Karjakinu. Pobeda ruskog šahiste usred Njujorka bila bi ogroman trijumf i za zvaničnu Moskvu, imajući u vidu istoriju šahovskih duela.

- Nekada davno bila je to borba SSSR i SAD. Sada je to borba EU, SAD i njihovih sankcija protiv Rusije - rekao je Kirsan Iljumžinov, prvi čovek ruske delegacije u Svetskoj šahovskoj federaciji, i pokazao koliko je sudar Karjakina i Karlsena sve samo ne obična šahovska partija.

foto: Reuters

Tokom Hladnog rata Amerikanac Bobi Fišer i Rus Boris Spaski imali su status rok zvezda. Njihovi epski dueli oslikavali su borbu Sovjeta i Amerikanaca, a godinama kasnije otkriveno je da su njihove partije bile jedan od prioriteta vlada SSSR i SAD. Jer, pobednik je u očima javnosti oslikavao intelektualnu nadmoć svoje zemlje i svojevrsni "šamar rivalu".

Sergej Karjakin, koji je uprkos tome što je najmlađi velemajstor u istoriji šaha proglašen za autsajdera u ovom duelu, poznat je po svojoj tvrdoj igri i velikom broju remija, što nije izuzetak ni u okršaju sa šampionom. S druge strane, Karlsen je šahovski genije, a uz to i maneken koji se druži sa holivudskim zvezdama poput Liv Tajler.

Sudar Rusa i Norvežanina nastavlja se u sredu uveče, a ukoliko Karjakin slavi, postaće prvi ruski šampion još od 2007. i pobede Vladimira Kramnika.

(Espreso.co.rs / Blic.rs / V. Filipović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.