TRI GODINE OD NAPADA, A TRG I DALJE ZATVOREN: Zagrepčani BESNI, postavili pitanje "KOGA SE ONI BOJE, NAS?"
Crkva svetog Marka, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Marin Vlasic

bes građana

TRI GODINE OD NAPADA, A TRG I DALJE ZATVOREN: Zagrepčani BESNI, postavili pitanje "KOGA SE ONI BOJE, NAS?"

Crkva Svetog Marka jedan je od najneprepoznatljivijih simbola Zagreba, stoga ne čudi razočaranje turista koji posećuju Zagreb

Objavljeno:

I nakon tri godine od napada na zgradu Vlade Republike Hrvatske, Markov trg je ograđen ogradom. Zbog toga je GONG danas, 1.000 dana nakon zatvaranja Markovog trga, zatražio od Ustavnog suda da ispita ustavnost ovog poteza. Saznajemo šta su odgovorili stručnjaci za bezbednost i premijer Plenković.

Crkva Svetog Marka jedan je od najneprepoznatljivijih simbola Zagreba. Stoga ne čudi razočaranje turista koji posećuju Zagreb.

"Šteta. Došao sam sa Novog Zelanda da vidim ovo. Zovem se Marko, poreklom sam Hrvat, tako da crkva Sv. Markova omiljena crkva. Sramota je ići celim tim putem, a onda ne možeš preko ograde“.

„Bilo bi lepo da mogu da uđem unutra. Nije lako stići ovamo. U Evropu dolazite jednom u nekoliko godina“.

Prošle su tri godine od napada na zgradu Vlade, a Markov trg je i dalje zatvoren metalnim ogradama za građane - iz bezbednosnih razloga.

„Mislio sam da je za renoviranje. Ta ograda pruža izvesnu sigurnost – pa je bolje postaviti osiguranje“.

„Kao Holanđanin, rekao bih da je to smešno".

Zagrepčani, posebno Gornjograđani, kojima ograda otežava svakodnevicu, smatraju da je vreme da se ograda ukloni.

„Katastrofa, to treba ukloniti. Koga se plaše? Naš? Samo rad. Pa mi smo dobri ljudi“.

„Užasno. Mislim, rođen sam ovde, išao sam u srednju školu, u školu, ali nikada nisam doživeo ovako nešto. građani treba da se okupe i uklone“.

"Katastrofa. Kako to izgleda - nekako divlje, zar ne?"

Zbog toga je GONG danas, 1.000 dana nakon zatvaranja Markovog trga, zatražio od Ustavnog suda da ispita ustavnost ovog poteza.

„Ustav kaže da svako ograničenje slobode i prava mora biti srazmerno prirodi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinačnom slučaju. Ovom ogradom, koja zapravo služi samo kao parking od trga, ograničena su ustavna prava na kretanje i slobodno okupljanje građana. Mi u GONG-u volimo da kažemo da su se ogradili od demokratije“, rekla je Sanja Pavić iz GONG-a.

Opozicija je istog mišljenja. Mozemo je na vlasti u Zagrebu, ali gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže da je nemoćan.

Poslanički klub Možemo je već podneo inicijativu za otvaranje trga, a pošto su i oni članovi Skupštine i imaju određenu pretnju, tražili su otvaranje Markovog trga“, rekao je on.

Međutim, bezbednosni analitičar veruje da od predloga GONG-a neće biti ništa. „Iz razloga što je i dalje reč o bezbednosti štićenih lica i objekata prve kategorije, pa odluka da će gore biti barijere nije trajno doneta. Sistem uvek može da se pozove na varijantu da je to privremeno, a to što sada traje tri godine je druga stvar“, rekao je Bono Marjanović, bezbednosni analitičar.

A sistem je pozivao na takvu varijantu – pa je danas premijer oštro odbacio mogućnost uklanjanja ograda. „Imam utisak da su svi ovi ljudi pali sa Marsa, odnosno kao da zaboravljaju da smo imali teroristički napad na Banske dvore. Ako hoćete da dođete u kancelariju nemačkog kancelara Šolca... o čemu pričamo?“, upitao je premijer Andrej Plenković.

S druge strane, premijer i ministar odbrane često se u medijima hvale da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja u Evropi – ali ograde na Markovom trgu ostavljaju drugačiji utisak.

„Mišljenja sam da je Republika Hrvatska jedna od sigurnijih zemalja u EU, kao i grad Zagreb. Procenjujem da je stepen ugroženosti nizak, ali nikada ne znamo da li postoji neko revoltirano, poremećeno ili ogorčeno lice koje može da počini nešto ovakvo ili još gore. Taj trg treba da bude otvoren i da ima veći stepen bezbednosti“, dodao je Marjanović.

Dok se to ne desi, Zagrepčani i turisti će glavni simbol grada moći da posmatraju samo iz daljine.

Bonus video:

18:22

U HRVATSKOJ GODIŠNJE BUDE 300 NAPADA NA SRBE Antić: Hrvatska gradi identitet na ratu EVO KOME JE JOŠ ZABRANJEN ODLAZAK U JASENOVAC

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.