HRVATICA PRESTALA DA PUŠI PRE 7 GODINA, A SADA JE IZRAČUNALA KOLIKO JE UŠTEDELA: Nećete verovati kada vidite CIFRU!
Cigarete, Foto: Tamara Trajković

sačuvala pluća

HRVATICA PRESTALA DA PUŠI PRE 7 GODINA, A SADA JE IZRAČUNALA KOLIKO JE UŠTEDELA: Nećete verovati kada vidite CIFRU!

Odluku o prestanku pušenja donela je prvenstveno iz zdravstvenih razloga

Objavljeno: 11:50h

Antonija ima 53 godine i ne puši već sedam godina, nakon što je imala pušački staž od čak četvrt veka. Kako kaže, bila je okoreli pušač, koji je dva puta bezuspešno pokušavao da ostavi cigarete.

Odluku o prestanku pušenja donela je prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Oni finansijski bili su joj dodatni motiv, priča Antonija iz Zagreba. Poslednjih godinu dana pre nego što je odbacila cigarete, dnevnu dozu nikotina podigla je na kutiju i po. Tridesetak cigareta dnevno. Prethodno je dvaput bezuspešno pokušala da ostavi cigarete.

“Prvi pokušaj bio je 2012. i trajao je samo tri meseca. Drugi put, bilo je to 2015. godine, uspela sam izdržati šest meseci. Onda sam 2017. iz trećeg pokušaja uspela”, priča ona.

“Nisam uštedela, ali ni potrošila na trovanje”

Sa mukom, ali i puno čelične volje, prebrodila je apstinentsku krizu i izgurala je do danas – 2492 dana bez cigarete - to joj aplikacija koju je tada instalirala na mobilnom govori. Ista joj svakodnevno pokazuje koliko u međuvremenu cigareta nije popušila i koliko je time novca uštedela.

Ta joj je aplikacija signalizirala da bi od leta 2017. pa do ovog utorka, kada je razgovarala sa novinarima N1 iz Hrvatske, popušila 84.740 cigareta da je nastavila pušiti tridesetak cigareta dnevno. Time je – izračunava joj ista aplikacija uračunavajući poskupljenja koja su bila u međuvremenu – uštedela 97.450 kuna ili 13 hiljada evra. Prevedeno u dinare to iznosi 1.524.055 dinara.

Cigarete
foto: Profimedia

U kafićima ne izbegava pušače

Govori kako je svaki novi pokušaj prestanka pušenja bio sve teži jer prethodni nesupeli pokušaji obeshrabruju.

“Ako preguraš tri meseca, što ja prvi puta nisam uspela, veće su šanse da preguraš i prvu godinu koja je najteža. Nakon toga postaje lakše. Drugi puta sam dogurala do šest meseci, ali me jedna stresna situacija vratila na početak. Treći put nije”, kaže.

Nema nameru da ikada više zapali, iako priznaje da u kafićima ne bira prostore za nepušače, nego seda tamo gde drugi puše pa udahne malo dima tuđih cigareta da se “priseti mirisa”.

Nije ni od onih bivših pušača koji će pušačima borbeno nabijati taj porok na nos.

“Jedino ponekad bližnjima koji puše slikovito kažem da umesto cigarete zamisle smotanu novčanicu od pet evra kako je pripaljuju i kako ona u trenu odlazi u dim. Toliko danas otprilike košta jedna kutija cigareta”, rekla je ova Zagrepčanka na kraju razgovora.

Bonus video:

03:30

ANA PRIJOVIĆ OPET OSTAVLJA CIGARETE

(Espreso/N1.hr/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.