BIN LADENOVA KLETVA: Američki specijalci koji su ubili najpoznatijeg teroristu na svetu, MISTERIOZNO IZGINULI! (FOTO)
Foto: AP/Profimedia

elitna jedinica

BIN LADENOVA KLETVA: Američki specijalci koji su ubili najpoznatijeg teroristu na svetu, MISTERIOZNO IZGINULI! (FOTO)

Reč je o mornaričkim "fokama", ali i njihovoj još više istreniranoj i specijalizovanoj verziji, takozvanoj "Tim 6" jedinici. Oni su 2. maja 2011. godine upali u čuvani kompleks u Abotabadu u Pakistanu gde su locirali i pogubili u tom trenutku vodećeg svetskog teroristu
Objavljeno:

Hici u grudi i u glavu

Originalni plan predviđao je nadletanje helikoptera nad Bin Ladenovim kompleksom, brzo spuštanje 19 članova "foka", koji bi potom u manje od dva minuta trebalo da obave napad. Ipak, specijalne snage nisu predvidele probleme s helikopterom...

Naime, kada je prvi helikopter morao prisilno da sleti u okruženje vile terorističkog vođe, dobro promišljeni plan A je propao. Brzo je stavljen u opciju "plan B ". Drugi helikopter je sleteo nedaleko od vile i Amerikanci su morali da koriste eksploziv da bi ušli u nju.

foto: AP/Branden Camp

Bin Ladenovo obezbeđenje nije bilo doraslo američkim snagama. U unakrsnoj vatri ubijena su trojica muškaraca i jedna žena. Već tokom prve razmene vatre tri Amerikanca su se našla na trećem spratu u hodniku licem u lice s Bin Ladenom. Prema navodima svedoka, oni su ga odmah prepoznali. Bin Laden se vratio nazad u svoju sobu. Specijalci su nasilno otvorili vrata. Tada su dve žene pokušale da zaštite Bin Ladena, ali su navodno odgurnute. U samo nekoliko sekundi jedan od američkih vojnika pucao je Bin Ladenu u grudi, a drugi mu je ispalio metak u glavu.

Četiri dana kasnije smrt svog vođe potvrdila je i sama Al Kaida iako su nakon toga usledile glasine o tome kako je Osama zapravo preživeo napad, te da je umro nekoliko godina kasnije usled problema sa bubrezima. Bin Ladenovo telo je bačeno u more kako bi se sprečilo eventualno stvaranje kulta ličnosti na njegovom grobu.

"Nevidljivi ratnici"

Akciju šifrovanog imena "Neptunovo koplje", "Tim 6" izvršio je u saradnji s CIA, a ubrzo nakon izvršenja Barak Obama pohvalio se svetu kako su SAD pogubile dugo traženog terorističkog vođu. I sve bi bilo krasno da tri meseca kasnije, tačnije 6. avgusta iste godine, u jednom od najvećih gubitaka života vojnika u ratu protiv terorizma nisu smrtno stradala 22 pripadnika istog onog "Tima 6".

U Avganistanu je jedna vešto naciljana raketa iz ručnog bacača pogodila vojni transportni helikopter CH-47D i u smrt poslala 38 ljudi, od kojih su 22 bile "foke".

Talibani su ih čekali

– Ubijeni su, eliminisani, poslati u smrt. Ne znam kako bih drugačije to pojasnio. A najviše me zanima jesu li namerno ubijeni ili je nekakav kreten u Ministarstvu odbrane uprskao kao što je to uradio i naš potpredsednik – rekao je Majk Sevidž, otac jedne od žrtava.

On je ujedno i najzagriženiji "progonitelj istine" (kako sam sebe zove) od svih porodica koje je smrt njihovih sinova, očeva, braće u Avganistanu pogodila.

– Bilo kako bilo, neko mora da ide u zatvor zbog toga – smatra Sevidž.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.