BIN LADENOVA KLETVA: Američki specijalci koji su ubili najpoznatijeg teroristu na svetu, MISTERIOZNO IZGINULI! (FOTO)
Foto: AP/Profimedia

elitna jedinica

BIN LADENOVA KLETVA: Američki specijalci koji su ubili najpoznatijeg teroristu na svetu, MISTERIOZNO IZGINULI! (FOTO)

Reč je o mornaričkim "fokama", ali i njihovoj još više istreniranoj i specijalizovanoj verziji, takozvanoj "Tim 6" jedinici. Oni su 2. maja 2011. godine upali u čuvani kompleks u Abotabadu u Pakistanu gde su locirali i pogubili u tom trenutku vodećeg svetskog teroristu
Objavljeno:

Isto se pita i Čarli Strejndž, čiji je sin takođe izgubio život u tragediji tokom akcije "Extortion 17". Pita se da li je neko smestio elitnoj jedinici koja se našla na crnoj listi islamista. Čak se pita da li je to napravio neko iz avganistanske Vlade željan osvete zbog smrti Bin Ladena.

– Neko je dao informacije talibanima – kazao je Strejndž, čiji je sin bio kriptolog, odnosno presretao je i dešifrovao poruke.

– Znali su, imali sigurnu dojavu. Čekali su, bili su spremni, a neko je poslao naše momke baš pred njihov nišan – kazao je Strejndž, a Dag Hamburger, koji je takođe izgubio sina, ne može da se načudi koliko je zapravo "bilo glupo da spori helikopter sleti samo 100 metara od talibanskog uporišta".

foto: AP/Branden Camp

Leteli su "traktorom"

– "Činuk" je možda pouzdana mašina, ali to nije helikopter, to je traktor. "Tim 6" je u lov na Bin Ladena išao u specijano opremljenim helikopterima "blekhok". Njima su upravljali piloti obučeni za nizak i brz let. U principu, reč je o vazdušnom ferariju, izrazito brzoj letelici koju je jako teško naciljati, naročito s ručnim bacačima kakvima talibani raspolažu. "Blekhok MH" su idealni helikopteri za takve zadatke, kada se vode operacije na prostorima omeđenima brdima koji su naročito opasni. Ovi novi modeli ne samo da su brži, nego imaju i radare koji odmah detektuju lansiranu raketu. Takođe su pogodniji za noćne letove. Ne znam zašto te noći nisu leteli njime – pitao se Hamburger.

Njegove sumnje dele i ostale porodice koje se nikako nisu složile sa službenom istragom sprovedenom nakon tragedije "Extortion 17". Istragu je sprovodio general Džefri Kolt koji ju je zaključio tako što nije ni pronašao ni uputio na krivca za pogibiju vojnika, a pravdao se tako da mu to nije ni bilo naređenje. U međuvremenu su se dogodile razne tužbe, a veliki broj pitanja ostao je bez odgovora...

BONUS VIDEO: TAJNA KGB BORILAČKA VEŠTINA: Neverovatno je šta ovaj debeljko radi! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / slobodnadalmacija.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.