TRAMP JE SRPSKI MILOŠEVIĆ: Ovako je američki predsednik upoređen sa srpskim! A evo i sa čije strane! (FOTO)
Foto: Fonet, Profimedia

KAKVO POREĐENJE!

TRAMP JE SRPSKI MILOŠEVIĆ: Ovako je američki predsednik upoređen sa srpskim! A evo i sa čije strane! (FOTO)

Novi predsednik SAD Donald Tramp konstantno je na udaru američkih medija, koji ga već proglašavaju "najvećim tiraninom u istoriji zemlje", i zabrinuto prognoziraju da "Amerika klizi u autokratiju". U svojim kritikama Trampa su neretko poredili sa svim državnicima koje su smatrali izuzetno opasnim, a poslednja u nizu komparacija je ona sa bivšim predsednikom SRJ Slobodanom MIloševićem
Objavljeno: 22:18h

Poredili ga i sa Berluskonijem

foto: Reuters

Tramp nije omiljen ni u vodećim medijima "preko bare", pa ga je tako britanski "Gardijan" u krajnje negativnom kontekstu poredio i sa bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem.

- Obojica su uspešni biznismeni sa sumnjivim aspektima u poslovanju kao što su ofšor kompanije i poreska pitanja. Uspeh u poslovanju i veliko bogatstvo su bili veliki deo njegove političke privlačnosti kao i Trampove. Berluskoni je, kao i Tramp, sebe prikazivao kao nekog ko se bori protiv establišmenta, čak i onda kada je bio premijer. Takođe poput Trampa, on je populista, a pristalice privlači svojom ličnošću i harizmatičnim osobinama - naveo je tada "Gardijan".

Britanski list podsetio je na Berluskonijeve gaf-izjave i brojne skandale, poredeći ih sa Trampovim.

foto: AP

- Brojni skandali i gafovi su pratili Berluskonijevu karijeru, a tu spadaju i česti seksistički, homofobni i rasistički komentari kao i uverenje da je neodoljiv ženskom rodu. Sebe je prestavljao kao žrtvu "poludele političke korektnosti", i kao običnog čoveka koji govori šta misli. Obećavao je svet, ali nije mu mnogo značilo kada bi se ubrzo otkrilo da je pogrešio, jer nije mogao ili nije imao nameru da ostvari ta obećanja. On je znao da glasači imaju kratko pamćenje. Za svoje gafove je okrivljavao "neprijateljski nastrojene medije" ili bi rekao da je žrtva nesporazuma.Bio je sumnjičav prema izbornim rezultatima kada bi izgubio i često govorio o nameštaljkama. Baš kao što to radi Tramp - pisao je tada "Gardijan".

Rat medija i novog predsednika SAD

Da Donald Tramp nije omiljeni lik američkih i većine evropskih medija, znalo se i tokom kampanje, kada su vodeći ugledni svetski listovi (na čelu sa "Vašington postom", "Njujork tajmsom", "Gardijanom" i sličnim) otvoreno stali na stranu Hilari Klinton, iako se to kršilo sa novinarskom objektivnošću.

Kritici je doprineo i sam Tramp, pre svega svojim nesmotrenim izjavama. Međutim, to ga nije sprečilo da pobedi na izborima, čime je pokazao da se polovina Amerikanac slaže sa njegovom polisom: "Politička korektnost je prevaziđena".

Takođe, Tramp je velikim medijima zamerio da "zanemaruju njegovu miroljubivu politiku o povlačenju vojske i zaustavljanja intervencionizma", kao i da su "maksimalno umanjivali greške njegove suparnice Hilari Klinton", koja je, kako je rekao, "savršeni reprezent stvaranja ratova širom sveta".

Bonus video

Građani su nam dali urnebesne odgovore o pušenju u kafićima!

(Espreso.co.rs / Blic.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.