LUKAŠENKO OTKRIO DETALJE RAZGOVORA SA PUTINOM TOKOM POBUNE VAGNERA: Ovako ga je ubedio da ne "ZBRIŠE" Prigožina?!
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL, Profimedia

"SLUŠAJ SAŠA, DŽABA..."

LUKAŠENKO OTKRIO DETALJE RAZGOVORA SA PUTINOM TOKOM POBUNE VAGNERA: Ovako ga je ubedio da ne "ZBRIŠE" Prigožina?!

Lukašenko je, nakon ceremonije uručenja epoleta visokim oficirima, ispričao detalje o tome kako su tekli pregovori 24. juna u pozadini pokušaja oružane pobune privatne vojne kompanije "Vagner", a takođe je izneo motive svog postupka i poziciju

Objavljeno:

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne "zbriše" osnivača privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina.

Lukašenko je, nakon ceremonije uručenja epoleta visokim oficirima, ispričao detalje o tome kako su tekli pregovori 24. juna u pozadini pokušaja oružane pobune privatne vojne kompanije "Vagner", a takođe je izneo motive svog postupka i poziciju, saznaje BelTA.

Prema njegovim rečima, od subote u 8.00 ujutro, već je dobijao alarmantne informacije o situaciji u Rusiji, preneli su mu šta pišu na kanalu Telegram, Mesindžeru...

- Preko FSB-a i našeg Komiteta državne bezbednosti, generala Tertela, javljaju mi: predsednik Putin hoće da vas kontaktira. Molimo vas - rekao je Lukašenko.

On je kazao da su se dogovorili u 9.30 da će razgovarati u bilo koje vreme koje Putinu odgovara.

- Pozvao me je u 10.10 i najdetaljnije me obavestio o situaciji koja se dešava u Rusiji. Postavio sam (Putinu) nekoliko pitanja, uključujući i o tome da se suprotstavim ovome i shvatio sam da je situacija komplikovana. Neću precizirati ovaj deo razgovora - naglasio je Lukašenko.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

On je naveo da je prema njegovom mišljenju, najopasnije bilo to kako se situacija mogla razviti i njene posledice.

- Predložio sam Putinu da ne žuri. Hajde da razgovaramo sa Prigožinom, sa komandirima, na šta mi je on rekao: "Slušaj Saša, džaba. Ne diže ni slušalicu, ne želi ni sa kim da razgovara" - rekao je.

Lukašenko je rekao da je u 11 časova pozvao Prigožina, koji je odmah podigao slušalicu.

On je izjavio da ga je pitao šta hoće, na šta mu je Prigožin odgovorio da želi Šojgua i Gerasimova i da treba da se nađe sa Putinom.

- Kažem: "Ženja, niko ti neće dati ni Šojgua ni Gerasimova, pogotovo u ovoj situaciji. Vi poznajete Putina koliko i ja. Drugo, on ne samo da se neće sastati sa vama - neće razgovarati telefonom zbog ove situacije - istakao je Lukašenko.

Prigožin je na to odgovorio da oni žele pravdu.

- Hoće da nas zadave! Idemo u Moskvu! - rekao je Prigožin, kome je Lukašenko, kako je naveo, kazao da će na pola puta biti "smrvljeni kao buba".

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

Predsednik Belorusije je izjavio da ga je Prigožin u 17 popodne pozvao i rekao da prihvata sve njegove uslove.

- Do večeri smo došli do kraja pregovora. Žurio sam, jer je na 200 kilometara od Moskve već bila izgrađena odbrambena linija. Sve je bilo urađeno (Putin mi je to rekao uveče), kao u ratnim godinama. I kadeti... A policija je bila u rezervi - 1.500. To jest, okupili su se i u Kremlju i u blizini Kremlja. Bilo je, mislim, 10-ak hiljada branilaca. I plašio sam se da ako se vagnerovci sudare sa njima na ovoj liniji (a ovo je bilo nešto manje od 200 kilometra od Moskve) da će se proliti krv - naglasio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je naveo da je uveče razgovarao sa Putinom, koji je rekao da će uraditi sve što je obećao.

- Tako je izbegnuta zabuna. Opasni događaji koji su mogli da se dogode su otklonjeni. Obezbeđene su obećane garancije - istakao je Lukašenko.

Bonus video:

01:49

UKRAJINCI SU NAMAMILI VAGNER GRUPU U KLEŠTA, SADA IH SAMO MELJU! Sagovornici Kurir TV: Kupe vreme dok ne dobiju oružje sa Zapada

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.