BAJDEN SE OGLASIO NAKON VOJNOG PUČA U NIGERU: Evo šta traži od njih!
Džozef bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

glas amerike

BAJDEN SE OGLASIO NAKON VOJNOG PUČA U NIGERU: Evo šta traži od njih!

Bajden je dodao da su odbrana osnovnih demokratskih vrednosti od suštinskog značaja za partnerstvo između SAD i Nigera

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden traži od pučista u Nigeru da puste na slobodu zbačenog predsednika Mohameda Bazuma i njegovu porodicu.

- Pozivam da se predsednik Bazum i njegova porodica odmah puste na slobodu i da se očuva teško stečena demokratija Nigera - navodi se u izjavi američkog predsednika objavljenoj na sajtu Bele kuće.

Bajden je dodao da su odbrana osnovnih demokratskih vrednosti od suštinskog značaja za partnerstvo između SAD i Nigera.

- Niger se u godini kada obeležava 63. godišnjicu nezavisnosti suočava sa ozbiljnim izazovom za svoju demokratiju. SAD u ovom kritičnom trenutku stoje uz narod Nigera u čast našeg višedecenijskog partnerstva ukorenjenog u zajedničkim demokratskim vrednostima i podršci civilnoj upravi - naveo je Bajden.

Takođe je dodao da narod Nigera ima pravo da bira svoje vođe i da su građani svoju volju izrazili na slobodnim i poštenim izborima.

- To se mora poštovati - naglasio je Bajden.

Vojska je prošle nedelje, podsetimo, proglasila komandanta predsedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države nakon što su prethodno zatvorili Bazuma u predsedničkoj palati u prestonici Niameju.

Bonus video:

01:02

KRITIKE BRITANIJE: Ukrajina bi trebalo da bude zahvalnija na pomoći! Stručnjaci analiziraju: Bajden izjavio preduslov Zelenskom?

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.