UBI IH POSAO: Šta mislite, koliko Japanci zapravo rade?
Foto: Reuters

Vredni do smrti

UBI IH POSAO: Šta mislite, koliko Japanci zapravo rade?

Japanska vlada objavila rezultate prve istrage o tzv. „karoši krizi“, otkrivajući da zaposleni u 12% koproracija prekovremeno rade čak 100 sati mesečno
Objavljeno:

Posle 100 prekovremenih sati mesečno, zaposleni u Japanu ne znaju da li rade za život, ili žive da bi radili, a iscrpljenost i depresija ih često podstiču da izvrše samoubistvo.

Tokom osam meseci rada u reklamnoj agenciji Dentsu, 24-godišnja Macuri Takahaši pretvorila se od lepe, mlade žene u fizičku i mentalnu ljusku koja je spavala samo deset sati nedeljno i bila žrtva maltretiranja na poslu. Poruke koje je ostavljala na društvenim mrežama otkrivale su očajanje koje ju je obuzimalo dok je pritisak na poslu rastao. Veliki prekovremeni rad, koji je iznosio neverovatnih 105 sati mesečno pored redovne 40-časovne radne nedelje, iscrpljivali su i deprimirali Macuri, dok se zbor kritika nadređenih osećala bezvrednom. Sve ovo je uticalo na to da se Macuri u decembru 2015. godine baci sa krova kompanijine zgrade u kojoj je živela.

Osam meseci kasnije, Inspekcija za radne standarde je utvrdila da je uzrok smrti bio prekovremeni rad, u Japanu poznat kao „karoši“. Nažalost, ovo nije retka pojava u japanskom društvu, u kome se očekuje da zaposleni stavljaju firme i kolege iznad svega ostalog.

- Ima mnogo razloga zašto problem postaje sve akutniji, ali je najveći pojedinačni razlog prekovremeni takmičarski duh u našem društvu, smatra Hiroši Kavahito, predsednik Advokatske kancelarije Kavahito i prvo čovek Nacionalnog saveta odbrane za žrtve karošija. Koja životinja se krije u vama? Indijanski horoskop vam otkriva! (FOTO) (GIF) Početkom devedesetih, kada je japanski ekonomski balon pukao, nacionalna ekonomija je stagnirala i kompanije su morale da smanje troškove. Za mnoge je najlakši način bio da smanje broj stalno zaposlenih i zamene ih radnicima sa privremenim ugovorima.

Stalno zaposleni su iz ovog razloga osećali pritisak da rade više i duže kako bi sačuvali posao.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.