UBI IH POSAO: Šta mislite, koliko Japanci zapravo rade?
Foto: Reuters

Vredni do smrti

UBI IH POSAO: Šta mislite, koliko Japanci zapravo rade?

Japanska vlada objavila rezultate prve istrage o tzv. „karoši krizi“, otkrivajući da zaposleni u 12% koproracija prekovremeno rade čak 100 sati mesečno
Objavljeno:

U poslednjih 10 godina, duži radni dan, neplaćeni prekovremeni rad, za koji se koristi eufemizam „službeni prekovremeni rad“ i kraći praznici su postali normalna pojava. Vlada Japana je prepoznala da postoji problem i 2014. godine donela uredbu kojom se zahteva nadgledanje kompanija i provera slučajeva smrti ili bolesti za koje se sumnja da su posledica preteranog rada. Tokom 2015. godine istražena su 2.362 slučaja i u 60% njih su izrečena upozorenja ili kazne.

Tastatura kao pisaća mašina - hit koji će osvojiti svet (VIDEO) Vladina Komisija za reformu rada, na čijem čelu se nalazi premijer Šinzo Abe, uvela je gornju granicu od 45 prekovremenih sati mesečno, odnosno 360 časova godišnje, kao i kazne za one koji ne poštuju odluku. Međutim, ukoliko neka firma ima više posla, radnici smeju raditi i 100 sati više tokom jednog meseca, odnosno 80 sati svakog meseca u periodu od dva do šest meseci. Maksimalni broj prekovremenih sati godišnje ne treba da pređe 720.

Kada uzmete u obzir da se ova ograničenja ne odnose na rad u toku praznika, to znači da zaposleni mogu da rade neverovatnih 960 sati više tokom godine.

Porodice ljudi koji su stradali od prekomernog rada kritikovale su odluke komisije, smatrajući da vlast praktično legalizuje dugačak radni dan nauštrb zdravlja radnika. (Espreso.co.rs/Newsweek)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.