BAJDEN SE OBRATIO SVETU: Tvrdi da Putin i Hamas imaju ZAJEDNIČKI CILJ
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

rat u izraelu

BAJDEN SE OBRATIO SVETU: Tvrdi da Putin i Hamas imaju ZAJEDNIČKI CILJ

Bajden se obratio naciji i svetu nakon posete Izraelu

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden obratio se večeras naciji i svetu, a nakon svoje posete Izraelu, gde se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim izraelskim zvaničnicima.

Na početku obraćanja Bajden je pričao o svojoj poseti Tel Avivu, i susretu sa porodicama koje je napao Hamas 7. oktobra.

„Suočavamo se sa prelomnom tačkom u istoriji. Ono što radimo danas će odrediti ishode u decenijama koje dolaze“, rekao je Bajden na početku obraćanja.

On je rekao da SAD čini sve da one ljude koje Hamas drži kao taoce, vrate njihovim kućama.

„Ne postoji veći prioritet“, rekao je Bajden.

On je rekao da je cilj Hamasa, ali i Putina da „unište demokratiju suseda“.

„Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali ovo im je zajedničko – žele da potpuno unište susednu demokratiju“, rekao je Bajden ističući da militantna grupa koristi civile kao živi štit.

Hamas
foto: Printscreen twitter

Bajden je rekao i da se treba pobrinuti da Izrael i Ukrajina postignu uspeh, jer je to od vitalnog značaja za američku nacionalnu bezbednost.

Istakao je i da se „ne isplati napustiti Izrael i Ukrajinu“.

„Udaljavanje od Ukrajine ili Izraela povećava rizik od globalnog haosa“, rekao je predsednik SAD.

Tokom govora istakao je da je američko vodstvo ono što drži svet na okupu.

„Američki savezi su ono što nas čuva u Americi. Američke vrednosti su ono što nas čini partnerskom nacijom sa kojom želite da sarađujete. Sve to ugroziti – odlazimo iz Ukrajine, okrećemo leđa Izraelu – jednostavno nije vredno toga“, rekao je.

Bajden kaže da su SAD bile „zaslepljene besom“ posle 11. septembra i da su pravile greške, te je pozvao Izrael da ne čini isto.

„U Izraelu moramo da se postaramo da imaju ono što im je potrebno da zaštite svoj narod danas i uvek“, rekao je Bajden pominjući da će zahtev za finansiranje biti sutra poslat Kongresu.

„Poslaću hitan budžetski zahtev Kongresu kako bi mogle da se finansiraju potrebe američke nacionalne bezbednosti, ali i za podršku našim ključnim partnerima, uključujući Izrael i Ukrajinu”.

Džo Bajden, Džozef Bajden
foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Sredstva će se koristiti za izoštravanje kvalitativne vojne prednosti Izraela“, rekao je Bajden i dodao da će to osigurati da odbrambeni sistem Gvozdene kupole nastavi da funkcioniše i „šalje poruku drugim neprijateljskim akterima u regionu“.

Bajden je rekao da je ključno da Kongres odluči da se nastavi sa slanjem oružja Ukrajini, kako Putin ne bi mogao da napreduje.

„Izrael nije gađao bolnicu“

Američki predsednik ocenio da Izrael nije odgovoran za smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi.

„Srce mi je slomljeno zbog tragičnog gubitka palestinskog života, uključujući eksploziju u bolnici u Gazi, ali to nisu uradili Izraelci. Žalimo za svakim izgubljenim nevinim životom. Ne možemo zanemariti humanost nevinih Palestinaca koji samo žele da žive u miru i imaju priliku“, istakao je predsednik.

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: AP Photo Tsafrir Abayov

Pred sam kraj govora Bajden se prisetio svoje tajne posete Ukrajini ranije ove godine, kada se iz Poljske vozio vozom sa zatamnjenim prozorima.

„Dok sam šetao Kijevom sa predsednikom Zelenskim uz sirene za vazdušne napade koje su se oglasile u daljini, osetio sam nešto, a to je da je Amerika još uvek svetionik za svet“, rekao je Bajden.

„Ne smemo dozvoliti da sitna pristrasna, ljuta politika stane na put našoj odgovornosti kao velike nacije“, rekao je Bajden i zaključio da neče dozvoliti da Hamas i Putin pobede.

Podsetimo, ovo je tek drugo obraćanje iz Ovalne kancelarije u udarnom terminu za skoro tri godine koliko je Bajden na funkciji predsednika.

Njegovo obraćanje dolazi u trenutku kada izraelski zvaničnici signaliziraju svoju spremnost za kopnenu ofanzivu.

Bonus video:

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.