NAKON TRAMPOVOG BURNOG NASTUPA, IVANKA DOŠLA NA RED: Ovo je htela da IZBEGNE po svaku cenu, ali NIJE USPELA
Ivanka Tramp, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

PORODIČNO CARSTVO NA KLACKAVIM NOGAMA

NAKON TRAMPOVOG BURNOG NASTUPA, IVANKA DOŠLA NA RED: Ovo je htela da IZBEGNE po svaku cenu, ali NIJE USPELA

Tramp je više puta tvrdio da mu je obaveštenje o odricanju od odgovornosti o njegovom godišnjem izveštaju o finansijskom stanju pružilo potpunu zaštitu od pravne odgovornosti ako su brojke netačne

Objavljeno:

Ivanka Tramp, najstarija ćerka bivšeg predsednika Donalda Trampa, svedočila je u sredu na suđenju za građansku prevaru vrednom 250 miliona dolara koje preti poslovnom carstvu njene porodice.

Ivanka, koja je uzalud pokušala da izbegne ulogu svedoka, upitana je o njenoj umešanosti u zajmove za nekretnine Trampove organizacije koje se pojavljuju u slučaju njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms. Džejms optužuje Trampa starijeg, Donalda Trampa mlađeg, Erika Trampa i druge za lažno naduvavanje vrednosti imovine kako bi dobili poreske olakšice i druge finansijske pogodnosti.

Ivanka je svedočila da je malo znala o finansijskim izveštajima koji su u središtu slučaja AG-a i da nije imala nikakvu ulogu u njihovom pripremanju.

„Nisam bila umešana“ u izjave Donalda Trampa o finansijskom stanju i „ne znam za procene koje su uzete u obzir“, rekla je ona.

Osim što traži izvanrednu odštetu od četvrt milijarde dolara, Džejms želi da sud trajno zabrani bivšem predsedniku i njegovim sinovima da vode posao u Njujorku.

Ivanka Tramp na suđenju
Ivanka Tramp na suđenju foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Ivanka Tramp je bila srdačna. Bila je disciplinovana. Bila je kontrolisana. I bila je veoma ljubazna, ali njeno svedočenje postavlja neka pitanja u pogledu njegovog kredibiliteta“, rekao je Džejms nakon što je napustio Vrhovni sud Menhetna kasnije u sredu.

„Realnost je da je na osnovu dokaza, dokumentarnih dokaza, ona očigledno bila uključena u pregovore i obezbeđivanje povoljnih zajmova u korist Trampove organizacije, za gospodina Trampa, njenu braću i za sebe“, rekao je Džejms.

„Na kraju krajeva, ovaj slučaj se odnosi na lažne izjave o finansijskom stanju od kojih je imala koristi.

Ivanka Tramp je prvobitno bila navedena kao saučesnik, ali je u junu odbačena iz slučaja nakon što je žalbeni sud u Njujorku utvrdio da su potraživanja protiv nje van roka zastarelosti.

Ivanka Tramp na suđenju
Ivanka Tramp na suđenju foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL

Sudija Artur Engoron, koji će donositi presude u suđenju bez porote, već je utvrdio da su optuženi odgovorni za lažno navođenje vrednosti nekretnina i druge imovine na ključnim finansijskim obrascima. Njegovom pretpretresnom presudom naloženo je poništenje njihovih njujorških poslovnih sertifikata, iako je taj nalog na čekanju dok suđenje traje.

Samo suđenje će odrediti koliko će optuženima biti naloženo da plate odštetu ili druge kazne. Sudija će takođe proceniti šest drugih zahteva u Džejmsovom tužbi koji tek treba da budu rešeni.

Ivanka Tramp je bila izvršna potpredsednica za razvoj i akvizicije u Trampovoj organizaciji do 2017, kada se pridružila predsedničkoj administraciji svog oca kao viši savetnik. Ona je „pregovarala i obezbeđivala finansiranje“ za imovinu kompanije i „upravljala svim oblastima platforme za upravljanje nekretninama i hotelima“, prema Džejmsovoj tužbi.

Tokom svedočenja, Ivanka je upitana o kreditima za zgradu Stare pošte — nekadašnju lokaciju Trampovog hotela u Vašingtonu, DC, i imanje Tramp Doral, za koje je ona zaslužna za pregovore.

Takođe jeodgovarala na pitanja o svom penthaus apartmanu i upoznavanju njenog oca sa timom za upravljanje ličnim bogatstvom u Dojče banci.

Često je svedočila da ne može da se seti detalja o dokumentima koji su joj predočeni na sudu.

Sledi svedočenje njenog oca u ponedeljak, koji se ljuto obrušio na Džejmsa, Engorona i druge njegove „mrzitelje“.

Tramp je takođe više puta tvrdio da mu je obaveštenje o odricanju od odgovornosti o njegovom godišnjem izveštaju o finansijskom stanju pružilo potpunu zaštitu od pravne odgovornosti ako su brojke netačne.

"Zato imamo klauzulu o negiranju odgovornosti u slučaju da dođe do greške“, rekao je Tramp. „Postoji klauzula o odricanju, gde ne morate da vas tuži državni tužilac Njujorka.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Ali sudija Engoron je već odbacio Trampovo tumačenje odgovornosti.

Tramp Mlađi i Erik Tramp, koji su preuzeli Trampovu organizaciju kao izvršni potpredsednici nakon što je njihov otac postao predsednik 2017. godine, pozvani su na razgovor prošle nedelje. Obojica su svedočili da su se u velikoj meri oslanjali na računovođe kompanije da pripreme godišnje finansijske izveštaje i odobre procene.

Engoron je 27. oktobra naredio Ivanki Tramp da se povinuje sudskim pozivima za svedočenje bez ikakvih ograničenja.

Bonus video:

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

(Espreso/ CNBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.