KO SVE MOŽE DA "ZAMENI" KRALJA ČARLSA AKO GA BOLEST SLOMI? Spisak će vas IZNENADITI, pazite KO SE NE SPOMINJE!
Kralj Čarls boluje od raka., Foto: PA-EFE/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL

bRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA

KO SVE MOŽE DA "ZAMENI" KRALJA ČARLSA AKO GA BOLEST SLOMI? Spisak će vas IZNENADITI, pazite KO SE NE SPOMINJE!

Kralj Čarls ima rak, zvanično je 5. februara saopštila Bakingemska palata.

Objavljeno: 10:40h

Bakingemska palata je 5. februara zvanično saopštila da kralj Čarls boluje od raka, ali nije rečeno o kakvoj se vrsti kancera radi.

Dalje navode da će kralj nastaviti da obavlja svoje privatne dužnosti, dok će se povući iz javnog života. Prema tome Čarls će nastaviti da svakog jutra čita sadržaj svoje "crvene kutije", da će se baviti papirologijom i eventualno imati tet-a-tet sastanke, dok će druge zvanične dužnosti morati da preuzme neko iz njegove porodice.

U ovom trenutku deluje da će kralj i dalje imati susrete sa premijerom Rišijem Sunakom svake sedmice i to lično, ukoliko lekari ne odrede drugačije.

Postoji ustavni mehanizam kada "šef države nije u mogućnosti da obavlja službene dužnosti", te se u tom slučaju mogu imenovati "državni savetnici" koji će zameniti monarha.

Kamila, Kralj Čarls III, Kralj Čarls
foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Trenutno to uključuje kraljicu Kamilu, princa Vilijama, kraljevu sestru Anu i njegovog brata princa Edvarda.

Princ Hari i vojvoda od Jorka, kao i princ Endru, više se ne mogu pozivati jer su članovi kraljevske porodice "koji ne rade".

Ako bi kralj Čarls abdicirao, tron bi prešao na sledećeg člana kraljevske porodice u liniji sukcesije. Ako bi se povukao zbog lošeg zdravlja ili bilo kog drugog razloga, kruna bi prešla na sledećeg u redu - odnosno njegovog starijeg sina princa Vilijama, koji bi tad postao kralj. Vilijamov sin, princ Džordž zauzeo bi sledeće mesto u naslednom redu.

Počasni viši naučni saradnik u Ustavnoj jedinici UCL-a, dr Bob Moris, ranije je objasnio da do abdikacije može doći usred lošeg zdravlja svakog monarha. To bi se pokrenulo ako bi kralj postao fizički nesposoban zbog bolesti, što znači da više ne bi mogao da govori ili da se kreće.

U takvom slučaju, njegove dužnosti bi obavljali različiti članovi kraljevske porodice.

Podsetimo se da se poslednja abdikacija u Ujedinjenom kraljevstvu dogodila 1936. Tadašnji kralj Edvard Osmi povukao se sa svojih kraljevskih dužnosti da bi oženio Volis Simpson, američku glumicu.

Bonus video:

08:29

ZAVRŠEN NATO SAMIT: Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH!

Espreso/ Telegraf / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.