NEKAD POZNAT KAO TRG MARKSA I ENGELSA, A DANAS? Da li znate koji beogradski trg je nosio ovo ime?
Trg, Foto: Printskrin: Bing Maps

Beogradska istorija

NEKAD POZNAT KAO TRG MARKSA I ENGELSA, A DANAS? Da li znate koji beogradski trg je nosio ovo ime?

Izgrađen je 1953. i ovo ime je nosio do 1997. godine

Objavljeno:

Izgrađen je 1953. godine u samom centru grada. Prvi naziv ovog trga je bio Trg Marksa i Engelsa - po Karlu Marksu i Fridrihu Engelsu, glavnim komunističkim ideolozima, tvorcima marksizma i komunističke teorije.

Izgradnja trga je počela nakonDrugog svetskog rata, kada su porušene stare kuće koje su se tu nalazile, ali i izmeštena tramvajska okretnica. Tu je postavljen vodoskok, a nedugo potom je uklonjena i ograda koja se nalazila kod Narodne skupštine. Po prvom porjektu, planirano je da bude pešačka zona.

Trg Nikole Pašića
Trg Nikole Pašićafoto: printscreen

Ovaj trg menja ime 1997. godine i dobija ime jednog od bivših gradonačelnika Beograda, Nikoli Pašiću, a godinu dana kasnije mu se diže i spomenik, koji predstavlja počast njegovom uticaju na srpsku politiku i istoriju.

U centru samog trga se nalazi jedna od najvećih fontana u Srbiji, a jedan deo trga je pešačka zona, dok je drugi otvoren za saobraćaj. Oko njega se nalazi Istorijski muzej Srbije, Dom sindikata, Narodna skupština, zgrada Gradske uprave i Pionirski park. On je centralni gradski trg i spaja Terazije, Bulevar kralja Aleksandra i Dečansku ulicu.

Ko je bio Nikola Pašić?

Nikola Pašić je bio jedan od najvažnijih srpskih političara u periodu od kraja 19. do prve polovine 20. veka. Bio je prominentni član Narodne radikalne stranke, koja je imala značajnu ulogu u politici Srbije tog vremena. Bio je pet puta premijer Kraljevine Srbije, a kasnije i tri puta premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovena. Igrao je ključnu ulogu u Balkanskim ratovima, ali i Prvom svetskom ratu.

Bonus video:

06:38

ISTORIJA SRPSKOG NARODA JE ISTORIJA STRADANJA SRPSKOG NARODA

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.