PAZITE ŠTA RADITE U ZGRADAMA! Novi zakon će nas kažnjavati i do 2 MILIONA dinara za OVE prekršaje!
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

SULUDO!

PAZITE ŠTA RADITE U ZGRADAMA! Novi zakon će nas kažnjavati i do 2 MILIONA dinara za OVE prekršaje!

Zakon o stanovanju, koji je Skupština Srbije usvojila u sredu, predviđa drastično visoke kazne za vlasnike stanova, profesionalne upravnike i stambene zajednice u zgradama, čiji iznosi idu od 5.000 do čak dva miliona dinara
Objavljeno:

Ovo su kazne i za one koji se i pored rešenja inspektora ne pridržavaju pravila kućnog reda, ali i onih koji bez obzira na njega ne omoguće obavljanje određenih radova kako bi se otklonile opasnosti po stanare i njegovu imovinu.

Nadležne osobe u gradovima i opštinama biće kažnjene istim kaznama ako ne dostave izveštaj sa podacima i obaveštenjima ministarstvu koje je nadležno za poslove stanovanja.

Kazne od 50.000 do dva miliona dinara

Ovom kaznom kazniće se pravno lice kao vlasnik stana, i to ukoliko se nakon isteka roka propisanog rešenjem inspektora ne pridržava propisanih obaveza koje ima (ometanje korišćenja drugih delova zgrade, neodržavanje svojih delova, neučešće u troškovima održavanja i upotrebe zajedničkih delova zgrade, remećenje ili sprečavanje prolaza za obavljanje neophodnih popravki...).

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Isto će plaćati i stambene zajednice, odnosno skupštine stanara, ako se do propisanog roka ne upišu u registar stambenih zajednica, odnosno ne registruju upravnika zgrade, ali i ako ne ispoštuje rokove i urade radove koji, ako ne budu urađeni, mogu da dovedu do štete po život, zdravlje i imovinu ljudi, ali i ako nakon isteka roka ne donese program održavanja zgrade.

Ove kazne neće izbeći ni privredna društva (firme) koje se bave organizovanjem profesionalnog upravljanja i to ako ih rade bez zaključenog ugovora, ali i ako ne postupaju po zahtevu skupštine stanara.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.