Preminula Vesna Vulović - naša čuvena stjuardesa koja je preživela pad aviona! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Marina Lopičić

nacionalna heroina

Preminula Vesna Vulović - naša čuvena stjuardesa koja je preživela pad aviona! (FOTO) (VIDEO)

U Beogradu je u 67. godini preminula stjuardesa "Jata" Vesna Vulović, koja je 1972. godine jedina preživela pad aviona sa visine od 10.000 metara.
Objavljeno: 11:19h

Veliko čudo je što je Vesna ostala živa, ali još veće čudo je bilo kako je pobedila niz fatalnih povreda. Nastavila je da radi za "Jat", ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole. Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija. Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

- Svakakve priče su kružile, na kraju će ispasti da nisam ni bila u avionu", na to je odgovorila Vulovićeva. Istraga je pokazala da je do nesreće došlo nakon što je eksplodirala bomba koja je bila podmetnuta u avion.

Naš avion doleteo je iz Stokholma, u Kopenhagenu je bila smena, mi smo preuzeli avion sa bombom. U to vreme se u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste ući na svim usputnim stanicama, a mere kontrole nisu bile kao danas. Posle moje nesreće uvedena su nova pravila - rekla je ona u jednom intervjuu.

"Spasao me Sveti Sava"

Vesna je verovala da ju je spasao Sveti Sava. Od njegove ikone se za života nije odvajala i svakog 27. januara Svetog Savu slavila je kao svoga spasitelja.

Bilo je raznih teorija o uzroku pada letelice, među kojima i da je do pada došlo zbog greške češke protivvaždušne odbrane, koja je pogodila letelicu, koja je letela znatno niže od 10.000 metara. Njeno preživljavanje pada bila je jedna od tema popularne televizijske emisije "Mitbasters" na kanalu Diskaveri.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.