VODIO PROTESTE PROTIV MILOŠEVIĆA PA ZAVRŠIO U SRPSKOM ZATVORU: Pogledajte snimak ALJBINA KURTIJA iza rešetaka!
Aljbin Kurti, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RBLERTE R

a tek da čujete kako priča srpski

VODIO PROTESTE PROTIV MILOŠEVIĆA PA ZAVRŠIO U SRPSKOM ZATVORU: Pogledajte snimak ALJBINA KURTIJA iza rešetaka!

Aljbin Kurti je u martu 2000. godine pred sudom u Nišu osuđen na 15 godina, a iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac

Objavljeno:

Rođen 24. marta 1975. godine u Prištini, od vođe prištinskih studentskih protesta protiv beogradske vlasti, preko političkog disidenta i portparola takozvane OVK, stigao je do mesta premijera - Uspon Aljbina Kurtija nije iznenađenje za one koji prate njegovu političku karijeru prožetu tajnama.

Za Kurtija se prvi put čulo u javnosti u drugoj polovini devedesetih kada je organizovao studentske demonstracije 1997. i 1998. godine. Istakao se kao lider otpora, ali je ubrzo uhapšen i služio je kazne u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu. Reputaciju i nadimak kosovski Če Gevara stekao je predvođenjem uličnih protesta, borbama protiv režima koje su mu donele zatvorske kazne, ali je ostao upamćen i po bacanju suzavca u parlamentu.

Kada je Adem Demaći postao politički predstavnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Kurti je radio u njegovoj kancelariji. Iako bez ratne prošlosti, Kurti je postao Demaćijev prvi pomoćnik. Tada Kurtiju raste politička popularnost, jer se usprotivio tadašnjem predsedniku SRJ i Srbije, Slobodanu Miloševiću i bio je optužen je za terorizam i proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu.

Prvi put je uhapšen u oktobru 1997. godine zbog organizovanja studentskih demonstacija, a kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se našao među nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su prebačeni na teritoriju centralne Srbije.

Iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac, a u martu 2000. godine pred sudom u Nišu osuđen je na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i terorizma. Iz zatvora u Požarevcu je oslobođen 2001., nakon pada Miloševića i pod pritiskom međunarodne zajednice u vreme vlasti DOS-a.

Na ovom snimku iz 2000. godine Kurti je intervjuisan od strane grupe srpskih novinara, kojima je odgovarao na pitanja o Slobodanu Miloševiću, ratnim zločinama, položaju Srba na Kosovu posle 1999. godine i njegovog viđenja budućnosti Kosova. Zanimljivo je da se na snimku može videti da Kurti odlično govori sprski jezik.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurtifoto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RBLERTE R

Na pitanje novinarke: "Zašto ste vi osuđeni?", Kurti je rekao: "Ja sam ovde osuđen zbog mojih političkih ubeđenja i stavova i mojih političkih aktivnosti". Novinari su nastavili da mu postavljaju pitanja:

Novinar: Aljbine kako se osećaš ovde u zatvoru? Da li ima nekih problema sa smeštajem?

Aljbin Kurti: Ja ne bih da pričam o tome uopšte. Mi smo ovde politički zatvorenici, svi, i zatočeni smo svi od strane jednog fašističkog režima, kakav je režim Slobodana Miloševića. Sada znam da Srbija više ne kontroliše Kosovo, što je dobro, ali put ka nezavisnosti još nije završen. Zbog toga Albanci imaju dosta da rade na tome.

Novinar: Jel ti poznato da Srbi na Kosovu, da ih takoreći više nema, ono malo što ih je bilo imalo je ogromne probleme?

Aljbin Kurti: Ne, još ima Srba na Kosovu, mislim da ih ima negde oko 100.000, koliko sam informisan.

Novinar: Jel misliš da je dobro što ih nema više, koliko ih je bilo ranije?

Aljbin Kurti: Pa, mnogo Srba koji su ranije bili tu, su rezultat procesa kolonizacije koja je sprovela Srbija nad Kosovom. Znači dovela je razne ljude iz Hrvatske, Bosne tu na Kosovo, a Srbi koji su starosedeoci tu za njih nema nikakvih problema da još žive tu, ukoliko nisu radili zločine nad albanskim narodom na Kosovu ili drugim narodom koji žive na Kosovu tokom rata.

Novinarka: Šta je sa Albancima koji su počinili zločine? Da li treba da budu pušteni?

Aljbin Kurti: Ne, ne, svi oni koji su izvršili zločine nad civilnim stanovništvom, svi treba da izađu pred sud i to pred Međunarodni sud. Jedina stvar koja nikad ne ostari, je zločin.

Novinarka: Za šta vas terete? Konkretno. Da li ste nešto učinili?

Aljbin Kurti: Rekao sam, zbog mojih političkih stavova i ubeđenja. Organizovao sam demonstracije protiv srpskog režima u nezavisnoj uniji studenata albanskog univerziteta u Prištini i takođe sam bio kao politički sekretar generalnog političkog predstavništva OVK.

Novinarka: Zbog krivičnog dela ste osuđeni?

Aljbin Kurti: Bogami ne znam, mislim da je član 116 iz tzv. zakona Srbije.

Novinarka: Na koliko?

Aljbin Kurti: 15 godina.

Novinar: Šta ti znači tzv. zakon Srbije?

Aljbin Kurti: Ja ne priznajem taj zakon u službi režima Miloševića. On stvori zakon takav, koji mu udovolji da što više ostane na vlasti.

Novinar: Zakon koji se primenjuje na Kosovu i Jugoslaviji mnogo pre nego što je Milošević postao predsednik, prema tome ne može se reći da je to Miloševićev zakon

Aljbin Kurti: Ne, sve što danas se gradi na sistem Srbije i Jugoslavije i danas postoji tu, sve je u rukama Miloševića i sve ih tretiram kao izvršioce njegove politke. On je monopolizovao sve, prema tome, tu nema šta mnogo da se priča. On je, ja mislim, poslednji ostatak fažizma u Evropi.

Novinar: To je tvoje mišljenje naravno. Nisi mi odgovorio na pitanje koje mene interesuje: Da li ti, kao čovek koji se nalazi u ovom zatvoru, imaš neke probleme u smislu organizacije, smeštaja, ishrane?

Aljbin Kurti: Rekao sam da o tim stvarima neću uopšte da pričam, najbitnija je koncepcija, da se mi ovde na nepravedan način držimo kao zatočenici. Neću sada da pričam o smeštaju i hrani bezveze.

Aljbin Kurti: Jesi ti novinar? Neću više da pričam sa tobom i da ti odgovaram na pitanja.

Ovo je samo deo razgovora Aljbina Kurtija i novinara, a ostatak možete pogledati u video prilogu ispod:

Bonus video:

03:32

Kokanović: Aljbin Kurti broji možda poslednje političke dane na Kosovu i Metohiji

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.