U SRBIJI su postojali vitezovi i imali su svoj kodeks! Da li mislite da biste danas mogli ovo da ispunite?
Foto: Profimedia

otkrivamo

U SRBIJI su postojali vitezovi i imali su svoj kodeks! Da li mislite da biste danas mogli ovo da ispunite?

Kakvo je poreklo morao imati srpski vitez, kakve osobine, kako je odgajan, a kako mu je birano ime
Objavljeno: 22:55h

IME VITEZA

– Ime viteza je njegova duša. Ime u sebi skriva poreklo, naziv je neke dominantne vitezove osobine, povezano je sa toponimom, mestom iz kojeg je vitez. Ime može poticati i iz nekog viteškog boja.

– Ime viteza se pamti i oglašava u pesmama i pričama.

– Ime viteza nastavlja se u imenima njegovih potomaka da bi se viteško poreklo i na taj način čuvalo.

– Inicijali viteškog imena utiskuju se u njegovo oružje: sablju, štit.

OSOBINE VITEZA

– Vitez je snažan i vitkog stasa. – Vitez je hitar i brzo se odlučuje na delanje. – Vitez je hrabar jer sve preduzima sam i oslanja se samo na sebe i svoju snagu. Vitez je spreman da rizikuje život ako to okolnosti nameću. – Vitez je mudar i u prilikama koje to zahtevaju prerušava se i skriva svoj identitet da bi izbegao lukavstva i podvale. – Vitez je smeo, ulazi u neočekivane sukobe i zbunjuje na taj način protivnika. – Vitez je častan, drži zadatu reč i obećanje, ne podvaljuje u dvoboju, pobeđuje časnim sredstvima. – Vitez poštuje protivnika i ne koristi nepovoljne situacije po njega da bi ga pobedio. – Vitez je istinoljubiv i nikada ne popušta ni pred rođacima, ni pred prijateljima, već sudi o stvarima prema savesti. – Vitez nije lakoveran i ne priča mnogo sa ljudima, samo sa prijateljima. – Vitez je ponosan i ne trpi uvrede. Nikome se ne uklanja i ni pred kim se ne savija. – Vitez nije pokoran, drži do svoje ličnosti i zahteva lepo ophođenje prema sebi.

foto: Printscreen/youtube/Kamerom kroz Srbiju

– Vitez se ne hvali svojim podvizima, oni sami za sebe govore. – Vitez je veran prijatelj i odan pobratim. – Vitez ne izdaje tajnu i svoje poverljive saučesnike. – Vitez poštuje stare, posebno roditelje.

– Vitez je spokojan i veruje u sebe i svoje vrednosti. – Vitez je sposoban da trpi zaštićen svojom duhovnom veličinom. – Vitez više voli kratak i uzbudljiv život nego dug i monoton. – Vitez je uporan u ostvarivanju svojih plemenitih ciljeva. – Vitez je spreman da prizna svoju grešku, i oprosti drugima. – Vitez se suprotstavlja svakoj obesti i nasilju. – Vitez smatra najvišom vrednošću ljubav i slobodu duha. – Vitez je nepotkupljiv i ne pridaje značaja materijalnim dobrima. – Vitez život smatra za aktivno učestvovanje, neposrednost. – Vitez preuzima ličnu odgovornost za svoja dela i činove. – Viteza ne obeshrabruje poraz. – Vitez se divi lepoti i ima estetski smisao. – Vitez se ne plaši dubokih i predanih osećanja, ima snage za velike ljubavne strasti. – Viteza ne privlači vlast nad ljudima, već nezavisnost. – Vitez veruje u duhovne vrednosti i humanost.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.