VELIKI KAŠALJ SE NE ZAUSTAVLJA IAKO JE VEĆINA OBOLELIH VAKCINISANO: Doktorka otkriva dva razloga zbog kojih se širi
Bolesno dete, Foto: Profimedia

imunizacija

VELIKI KAŠALJ SE NE ZAUSTAVLJA IAKO JE VEĆINA OBOLELIH VAKCINISANO: Doktorka otkriva dva razloga zbog kojih se širi

Najefikasnija mera prevencije velikog kašlja je vakcinacija

Objavljeno:

Svakog dana registruju se novi oboleli od velikog kašlja, a među dijagnostikovanima je najviše onih koji su vakcinisani vakcinom koja sadrži komponentu protiv pertusisa. To se, kako stručnjaci objašnjavaju dešava jer ta vakcina ima ograničeno dejstvo, ne štiti doživotno, dok je sa druge strane opao broj vakcinisanih po kalendaru.

Naime, najveći broj obolelih su deca od 10 do 19 godina, i najveći procenat obolelih čine kompletno vakcinisane osobe vakcinom koja u sebi sadrži komponentu protiv velikog kašlja.

Doktor Slavica Maris, načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu objašnjava za Telegraf.rs da ona štiti od 5 do 10 godina.

- Kada govorimo o pertusisu, komponenta za veliki kašalj je u programu obavezne vakcinacije. Ona je u sklopu petovalentne vakcine. Vakcinacijom se obuhvaćena deca uzrasta od dva meseca. Vakcina ide u tri doze sa razmakom od minimum četiri nedelje. Prva revakcinacija ide nakon godinu dana od kompletne vakcinacije, odnosno u drugoj godini života. A druga revakcinacija je kod dece pred polazak u školu. Oni koji nisu vakcinisani treba da započnu sa vakcinacijom, a oni koji su započeli samo da nastave.

- Da napomenem da vakcina za pertusis nema doživotno već ograničeno dejstvo, štiti od 5 do 10 godina. Zato imamo i najveći procenat obolele dece i tinejdžera, jer su nju deca u najvećem procenatu primila upravo u drugoj godini života. Tek od prošle godine je uvedena druga revakcinacija protiv komponente pertusisa pred polazak u školu - rekla je dr Maris.

U tipičnoj slici velikog kašlja prepoznaju se tri stadijuma oboljenja.

Bolesno dete
Bolesno detefoto: Profimedia

- U kataralnom stadijumu su dominantni simptomi i znaci slični prehladi - kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj, koji traju jednu do dve nedelje. U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći. Trajanje drugog stadijuma infekcije je jedna do šest nedelja.

- Između napada kašlja osoba ne mora odavati utisak da je bolesna. U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih. Najčešća kompikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi. Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija. Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a kao posledica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa - objasnila je ranije dr Ivana Begović Lazarević, Doktor Ivana Begović Lazarević, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje za Telegraf.rs..

Bolest je primarno izazvana toksinom. Bakterija se pričvrsti za trepljasti epitel respiratornog trakta i luči toksin koji izaziva paralizu „treplji“ i inflamaciju i otežano izbacivanje respiratornog sekreta.

- Pertusis je bolest ljudi i nije utvrđeno postojanje drugog rezervoara infekcije. Adolescenti i odrasli su značajni rezervoari Bordetella pertussis za odojčad. U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su upravo odojčad mlađa od 12 meseci, koja je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana. Najznačajniji rezervoari infekcije za odojčad su majke, sa učešćem od preko 30%. Prema rezultatima dostupnih studija, 12-26% odraslih osoba sa produženim kašljem serološki je pozitivno na pertusis i stoga oni predstavljaju značajne rezervoare za dalji prenos infekcije.

Vakcinacija
Vakcinacijafoto: BETAPHOTO DRAGAN KARADAREVIC

I stečeni imunitet traje 5 do 10 godina

- Pertusis je visoko kontagiozno oboljenje. Prenosi se sa obolele na zdravu osobu kapljicama respiratornog sekreta koje se oslobađaju kašljanjem i kijanjem tokom kataralnog stadijuma bolesti, kada su obolele osobe najzaraznije za svoje okruženje kao i u prve dve nedelje posle pojave kašlja. Ređe se prouzrokovač može preneti indirektno preko sveže kontaminiranih predmeta iz okoline obolele osobe kaže naša sagovornica.

Uprkos rezultatima postignutim imunizacijom, veliki kašalj je i danas vodeći uzrok smrti među zaraznim bolestima protiv kojih se sprovodi imunizacija.

- Stečeni imunitet nakon preležane bolesti nije trajan, traje 5 do 10 godina. Pored toga ni vakcinom indukovan imunitet ne traje dugo. Iako je Bordetella pertussis prisutna u svim delovima sveta, najveće stope incidencije su u zemljama sa niskim obuhvatom imunizacijom među mlađom decom (zemlje u razvoju). U razvijenim zemljama najviše oboljevaju nevakcinisane bebe, a zatim se registruje porast oboljevanja kod tinejdžera. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2018. godine na globalnom nivou obolelo je više od 150.000 osoba - kaže dr Beogović Lazarević.

Najefikasnija mera prevencije velikog kašlja je vakcinacija. Ona je u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima obavezna za sva lica određenog uzrasta.

Imunizacija petovalentnom vakcinom (DTaP, IPV, HIB)) protiv velikog kašlja počinje sa navršena 2 meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza. Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole, najkasnije u toku prvog razreda.

Bonus video:

08:00

Saša Milićević pulmolog i pedijatar za Kurir OTKRIO KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE

(Espreso / Telegraf / Ljubinka Račić Đokić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.