VAŠKE HARAJU SRPSKIM VRTIĆIMA: Lako se prenose u ovom periodu, DOKTORKA otkriva kako da se najlakše izborite
Uklanjanje vaši iz kose, Foto: Tamara Trajković

epidemija

VAŠKE HARAJU SRPSKIM VRTIĆIMA: Lako se prenose u ovom periodu, DOKTORKA otkriva kako da se najlakše izborite

Životni ciklus vaši ima tri faze i traje 3 nedelje

Objavljeno:

U vrtićima su se pojavile vaške, pa mame devojčica masovno po apotekama traže posebne gumice protiv njih. Pojava vaši ne podleže prijavi zavodima za javno dravlje, a dr Slavica Maris, načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu podseća da su epidemije vašljivosti glave česte, upravo, kod dece u predškolskim i školskim kolektivima.

Ona za Telegraf.rs objašnjava da se vaši glave (Pediculosis humanus capitis) mogu nastaniti u kosi, na trepavicama i obrvama.

Vaške
Vaškefoto: Printscreen TikTok/Theliceangels

- Postoje telesne vaši (Pediculosis humanus corporis) koje se mogu naći u odeći, posebno duž unutrašnjih šavova. Stidne vaši (Phthirus pubis) se uobičajeno nastanjuju u pubičnom predelu, ali u slučaju teške infestacije mogu se naći na obrvama, u predelu pazušnih jama, kao i na drugim delovima tela. Kao posledica prisustva vaši javlja se intenzivan svrab, a zbog češanja na koži glave i/ili tela prisutne su ogrebotine - objašnjava ona.

Vaši su rasprostranjene širom sveta, a epidemije vašljivosti glave su česte kod dece u predškolskim i školskim kolektivima.

- Telesne vaši su jako retke, a njihov značaj je u prošlosti bio veliki, jer su prenosile uzročnike mnogih zaraznih oboljenja - pegavac, rovovska groznica, rekurens. Vaši glave i tela se prenose direktnim kontaktom sa infestiranim osobama, kao i sa predmetima koje oni koriste (četka, češalj, odeća, kape …). Stidne vaši se najčešće prenose polnim kontaktom. Vaši glave i tela van domaćina mogu da prežive 7-10 dana, a stidne vaši samo 2 dana - objašnjava dr Maris za Telegraf.rs.

Životni ciklus vaši ima tri faze - jaja, nimfa i odrasla jedinka. Pod optimalnim uslovima jaja vaši se polažu u roku od 7 do 10 dana, a stadijum nimfe od 7 do 13 dana.

- Ceo ciklus u proseku traje oko 3 nedelje. Infestirana osoba može preneti vaši na druge osobe dok god su prisutna živa jajašca ili vaši kod infestirane osobe ili na predmetima sa kojima dolazi u kontakt - kaže sagovornica.

Uklanjanje vaši
Uklanjanje vašifoto: Tamara Trajković

Ona podseća da postoje brojni preparati, najčešće u vidu šampona za lečenje vaši glave, odnosno krema za lečenje stidnih vaški.

- Nijedno sredstvo nije 100 odsto efikasno, tako da je neophodno, ukoliko jaja prežive, ponoviti tretman za 7 do 10 dana. Kada su u pitanju telesne vaši odeća i posteljina se moraju prati na višim temperaturama ili se zaprašuju pedikulocidima - kaže dr Maris.

Bonus video:

05:53

DETETU STAVILA DOMESTOS NA GLAVU DA UBIJE VAŠKE, PA SE GADNO POKAJALA Ova Beograđanka joj pomogla da reši problem ALI TO NIJE SVE

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.