DOMOVI ZDRAVLJA U SUBOTICI KRCATI ZBOG TROSTRUKE EPIDEMIJE: Zabeleženo i nekoliko desetina slučajeva velikog kašlja
Bolnica / Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

DRAMATIČNO

DOMOVI ZDRAVLJA U SUBOTICI KRCATI ZBOG TROSTRUKE EPIDEMIJE: Zabeleženo i nekoliko desetina slučajeva velikog kašlja

Pored svega navedenog, u Subotici je prisutan i veliki kašalj

Objavljeno:

Gužve su u ambulantama Doma zdravlja u Subotici, pre svega na pedijatriji. Epidemija tri zarazne respiratorne bolesti prisutna je i u ovom gradu, a zabeleženo je i nekoliko desetina slučajeva velikog kašlja.

Vladaju kovid 19, respiratorini sincicijalni virus i grip. Njihovo prisustvo u Subotici i zvanično je potvrđeno na osnovu analiza poslatih u Torlak, tako da se i Subotica pridružila gradovima u kojima je prisutna tridemija, odnosno epidemija tri zarazne respiratorne bolesti, piše RTV.

"Gužve su velike, ali je realan broj obolelih još veći iz prostog razloga što neko ko ima grip, kovid ili oboljenje uzrokovano respiratornim sincicijalnim virusom može da ima i blagu kliničku sliku. Recimo, da mu curi nos nekoliko dana, da mu "ode glas", da ga boli grlo i tako dalje pa se zbog ovog svakako neće javiti lekaru. A uglavnom se deca, odnosno roditelji dovode decu kod pedijatara, tako da su tu i najveće gužve", kaže epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici dr Nebojša Bohucki.

dom zdravlja
foto: Nebojša Mandić

Zimski meseci pogoduju širenju svih kapljičnih infekcija, tako da ovaj epidemiolog očekuje da će brojevi obolelih samo da rastu. Vrhunac se očekuje u februaru, pre svega u broju obolelih od gripa, dok se kod kovida očekuje da bude prisutan i nakon toga.

"Klinički aspekt, to je najznačajnije, to je relativno blago oboljenje, počev od pre nekoliko meseci. Znači, dolaze novi mutantni, ali klinički nije teža slika nego što je bila ranije. Takođe, respiratorni sincicijalni virus će ostati, ali on pre svega uzrokuje oboljenje kod dece u prvih nekoliko godina života"- kaže Bohucki.

Pored svega navedenog, u Subotici je prisutan i veliki kašalj. Zvanično je laboratorijski potvrđeno 26 slučajeva. Kao i kod drugih respiratorinih oboljenja, i za ovu se procenjuje da su brojke obolelih veće i da će da rastu u narednom periodu.

Bonus video: KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso/RTV/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.