SIMPTOMI MOGU BITI SLIČNI SIMPTOMIMA PREHLADE: Odojčad na UDARU VELIKOG KAŠLJA, bolest ima ova tri stadijuma!
Bolesno dete, Foto: Profimedia

bolest od 100 dana

SIMPTOMI MOGU BITI SLIČNI SIMPTOMIMA PREHLADE: Odojčad na UDARU VELIKOG KAŠLJA, bolest ima ova tri stadijuma!

Ovo su simptomi i tri stadijuma velikog kašlja. Mogu da budu atipični...

Objavljeno:

Nažalost četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu. Odojčad, do četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku rekao je za RTS dr Vladislav Vukomanović, upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

Simptomi velikog kašlja se obično razvijaju u roku do 5 do 10 dana od kontakta sa bakterijom, ali je ponekad moguće i da se simptomi ne razviju tri nedelje. Izazivač velikog kašlja je bakterija Bordetella pertussis. Veliki kašalj je vrlo zarzna infekcija respiratornoig trakta i prolazi kroz tri stadijuma: kataralni stadijum, stadijum zacenjivanja i stadijum rekonvalescencije.

Bolesno dete
Bolesno detefoto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

1. Kataralni stadijum

Simptomi koji se mogu javiti podsećaju na simptome klasične prehlade: curenje ili zapušen nos, suv, neproduktivan kašalj, koji nije praćen temperaturom. Traje najčešće jednu do dve nedelje.

2. Paroksizmalni stadijum

Ovaj stadijum započinje povećanjem učestalosti kašlja. U ovom stadijumu kašalj je učestaliji noću, a može biti izazvan hladnim vazduhom, uzbuđenjem... Sam napad kašlja traje jednu do dva minuta, a često se dešava da nakon napada dođe do povraćanja. Karakteriše se još i crvenilom lica, bledilo, cijanozom - plava prebojenost kože, otokom očnih kapaka. Kod beba se međutim, može desiti da uopšte ne kašlju, već može doći do otežanog disanja, piše Biomedica zavod.

3. Stadijum rekonvalescencije

Počinje obično nakon 4 nedelje od početka bolesti. Dolazi do smanjenja simptoma, broj napada kašlja se smanjuje, povraćanje više nije prisutno. Mogu se javljati povremeni, blaži napadi kašlja i u narednim nedeljama, kao posledica oštećenja respiratonih puteva.

Vakcina
Vakcinafoto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Doktori ističu da klinička slika i simptomi ove bolesti nisu uvek tipični. Imajte na umu da se veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, a najčešće obolevaju deca predškolskog uzrasta, ali i tinejdžeri I odojčad. Prevencija infekcije se sprovodi vakcinacijom.

Kako trenutno ističe dr Vukomanović, trenutno ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom. Dodaje da je imunizacija obavezna i počinje u drugom mesecu života i da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije.

Bonus video:

08:00

Saša Milićević pulmolog i pedijatar za Kurir OTKRIO KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.