OVO SU SVI DRŽAVNI PRAZNICI TOKOM OVE GODINE! Jedan nam se bliži i moći će da se SPOJI SA VIKENDOM
Kalendar, Foto: Jerome Maurice Lobijin / Panthermedia / Profimedia

mini odmori

OVO SU SVI DRŽAVNI PRAZNICI TOKOM OVE GODINE! Jedan nam se bliži i moći će da se SPOJI SA VIKENDOM

Datumi državnih praznika koje obeležavamo tokom ove godine

Objavljeno:

Oni koji vole da spajaju praznike sa vikendom broje dane do Dana državnosti odnosno Sretenja koji se ove godine „pada” u četvrtak, 15. februara, a neradni dan je i petak, što znači da radnici kojima je preostao odmor od prethodne godine mogu da iskoriste treću nedelju februara za mini-zimski odmor.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav.

Sretenje
Sretenjefoto: Nemanja Pančić

Sledeći državni praznik biće Dan rada koji građanima Srbije garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maja – a odmah zatim slede i uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja. To znači da će građani, s obzirom na to da se ovaj verski praznik u Srbiji obeležava neradno, imati šest vezanih dana tokom kojih neće raditi.

Prvi maj
Prvi majfoto: Petar Aleksić

Sledeći državni praznik je tek 11. novembra kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. On se ove godine pada u ponedeljak, što opet omogućava radnicima da naprave mini odmor od 3 dana spojivši sa vikendom.

Pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.