"ZLATNA VIZA" U GRČKOJ NAJJEFTINIJA I NAJLAKŠA! Uslov je SAMO JEDAN, a mi smo istražili mogućnosti
Grčka, Foto: Giorgos Kontarinis Eurokinissi imago stock&people Profimedia

mogućnost za državljanstvo

"ZLATNA VIZA" U GRČKOJ NAJJEFTINIJA I NAJLAKŠA! Uslov je SAMO JEDAN, a mi smo istražili mogućnosti

Osim Grčke, zlatnu vizu nude Španija, Portugal, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kipar, Malta, Švajcarska ali i Kanada i Sjedinjene Američke Države

Objavljeno: 10:29h

Trend kupovine nekretnine pored mora, posebno u Grčkoj, sve je veći poslednjih godina, a čini se da ljubav prema moru nije jedini razlog.

Drugi razlog je svakako zarada putem izdavanja, gde se za godinu dana može zaraditi i više desetine hiljada evra. Ipak, za one sa "dubljim džepom" najveći razlog je dobijanje "zlatne vize".

U pitanju je program koje su mnoge države odavno su prepoznale kao način da privuku kapital nudeći državljanima zemalja koje nisu članice Evropske unije da steknu boravišnu ili radnu dozvolu, pa čak i državljanstvo. Jedini uslov je kupovina skupih stanova i kuća. U pojedinim slučajevima ne moraju čak ni da napuštaju zemlju.

Osim Grčke, zlatnu vizu nude Španija, Portugal, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kipar, Malta, Švajcarska ali i Kanada i Sjedinjene Američke Države. Visina ulaganja zavisi od svake zemlje pojedinačno i kreće se od 250.000 do milion dolara. A koje zlatne vize su "najjeftinije"?

Grčka

Grčka nudi "zlatne vize" uz jedan od najbržih procesa. Kvalifikovani stranci mogu da dobiju prebivalište u roku od 60 dana od trenutka apliciranja.

Ova zemlja je zlatnu vizu uvela pre deset godina u vreme kada se suočavala s velikim finansijskim problemima. Na osnovu nje strani državljani koji poseduju nekretnine vredne više od 250.000 evra dobiju boravišnu dozvolu.

Nosioci "zlatne vize" nisu u obavezi da budu u Grčkoj da bi to pravo zadržali.

Za 250.000 evra na Halkidikiju, koji je jedan od omiljenih mesta za letovanje Srba, mogu se pronaći luksuzne kuće na samo 800 metara od mora, takođe atraktivne mezonete koje su idealne za zaradu sa sve velikim imanjem pa čak i pogledom na more.

1 / 3 Foto: Printscreen/grekodom

Prošle godine prag je podignut na 500.000 evra za ulaganja u nekretnine u pojedinim delovima Atine i Soluna i na ostrvima Mikonos i Santorini, glavnim turističkim destinacijama.

Portugal

Ovu državu mnogi smatraju najboljom opcijom za one koji pokušavaju da dođu do prebivališta putem investicija. Ima najmanju minimalnu sumu posle Grčke - 280.000 evra, kojom može da se kupi imanje u područjima koja su nisko naseljena. Za one koji planiraju gotovinsku investiciju, to može da ih košta i pet miliona evra prebačenih u portugalsku banku ili kroz odobrenu investiciju.

Da bi očuvali status, građani samo treba da ostanu u zemlji oko sedam dana svake godine, a nakon pet godina mogu da steknu državljanstvo.

Portugal
Portugalfoto: Profimedia

Španija

Vlasti u Madridu su pokrenule ovaj program 2013. godine. Njime se nudi prebivalište strancima i njihovim porodicama koji ulože u imanje u zemlji. Zahteva se investicija od 500.000 evra za "zlatnu vizu", koja podrazumeva pravo na život, rad i studiranje u Španiji. Iako je ovo znatno više od portugalskog minimuma, postoji i nekoliko ograničenja kada je reč o imanju.

Španija
Španijafoto: EPA/Jose Manuel Vidal

Takođe, viza može biti odobrena i ako se započnu određeni poslovi u Španiji, posedovanjem akcija ili depozita u bankama u vrednosti od milion evra, ili ako se uloži minimum dva miliona evra u državne obveznice.

Italija

Još jedna popularna destinacija za one koji žele da dobiju prebivalište preko investicija. U Italiji je to pravilo uvedeno 2017. godine, a građani koji ne žive u EU mogu da dobiju dvogodišnje boraviše ako se odluče za investiciju na popularnoj "čizmi".

Minimalna suma je 500.000 evra, a nosioci vize mogu da računaju na isti status za svoje porodice i specijalni poreski režim. Ako žive u Italiji tokom desetogodišnjeg perioda, stiču uslove za državljanstvo.

Italija
Italijafoto: Profimedia

Malta

I Malta ima jedan od najpopularnijih programa za dobijanje drugog državljanstva. To zahteva minimalno ulaganje od 650.000 evra u malteške državne obveznice ili imovinu. Novac mora biti uložen u nekretninu koja se nalazi na Malti i nije starija od pet godina. Program za individualne investitore na Malti takođe zahteva od podnosioca zahteva da provede najmanje 183 dana na Malti svake godine. Kada se aplikacija odobri, podnosilac će dobiti pasoš u roku od šest do osam nedelja.

Malta
Maltafoto: Profimedia

Bonus video:

03:32

O SRPSKOJ PETICIJI ZA UKIDANJE VIZA mogao bi da raspravlja i BRITANSKI PARLAMENT? Evo šta je PRESUDNO da bi se zahtev prihvatio

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.