HARAJU FEJSBUK PREVARANTI, OBRATITE PAŽNJU! Smislili su OPASAN TRIK da vam uzmu novac, a da vi to ne znate!
Laptop, Foto: Ivan Chiosea / Alamy / Alamy / Profimedia

internet prevara

HARAJU FEJSBUK PREVARANTI, OBRATITE PAŽNJU! Smislili su OPASAN TRIK da vam uzmu novac, a da vi to ne znate!

Postoje tri znaka koja mogu da im otkriju da su meta prevaranata

Objavljeno:

Fejsbuk prodavnica (Facebook Marketplace) jedan je od najpopularnijih načina za kupovinu i prodaju robe na internetu.

Stručnjaci za sajber bezbednost savetuju korisnike društvene mreže Fejsbuk da pripaze na tri znaka koja mogu da im otkriju da su meta prevaranata.

Fejsbuk prodavnica jedan je od najpopularnijih načina kupovine i prodaje proizvoda na internetu. Olakšava povezivanje s ljudima, čak vam omogućuje da im direktno pošaljete poruke, ali nažalost otkriveno je da popularna aplikacija ima tamnu stranu: prevare.

– Iako je Fejsbuk prodavnica (Facebook Marketplace) izvanredan način za pronalaženje odeće, nameštaja i drugih artikala po sniženim cenama, postoji rizik da budete prevareni, zbog čega je ključno biti posebno oprezan i kao kupac i kao prodavac – naveli su stručnjaci za sajber bezbednost, prenosi San.

Mamac

- Prvi je poznat kao mamac. To je kada odete na Fejsbuk prodavnicu i pronađete popularan proizvod dostupan po niskoj ceni. Obično će cena biti toliko dobra da je ne možete ignorisati, stoga im pošaljete poruku. Međutim, proizvod koji kupac prodaje zapravo se ne prodaje - prenosi N1.

– Jednom kad je kupac namamio žrtvu da kupi praviće se da više nije dostupan, ali će ponuditi sličan proizvod po višoj ceni ili nižem kvalitetu – naveli su stručnjaci.

Depoziti

Ovo se posebno primenjuje ako se radi o skupom proizvodu. Prevarant će od vas obično da traži da date depozit kako biste garantovali da ćete stvarno kupiti predmet.

Ali nikada nemojte uplatiti novac pre nego što se ne sastanete sa prodavacem.

- Ako vas prodavac traži da mu platite unapred, najbolje je da ne plaćate jer se verovatno radi o prevari - rekli su stručnjaci. Poklon kartice

Prevaranti će od vas tražiti da proizvod platite poklon karticama, umesto pouzdanim načinom plaćanja. Zatim će vam reći da pošaljete broj poklon kartice pre nego što pošalju artikal.

- Predmet o kojem je reč možda nije ono što je kupac nameravao da kupi ili možda neće dobiti nikakav predmet - upozorili su sajber stručnjaci.

Poklon karticama nije moguće ući u trag i to je razlog zašto ih prevaranti radije biraju kao oblik plaćanja.

Bonus video:

01:07

FEJSBUK MENJA IME? Sve bi trebalo da bude poznato za nekoliko dana

(Espreso/Biz portal/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.