Ako idete na ovo ostrvo u Grčkoj, ovde je sve što treba da znate! (INTERAKTIVNA MAPA)
Foto: Profimedia

tasos uber alles

Ako idete na ovo ostrvo u Grčkoj, ovde je sve što treba da znate! (INTERAKTIVNA MAPA)

Pripremili smo priču o Tasosu, ostrvu nežne lepote u Egejskom moru, koje pleni prirodnim lepotama i bogatom istorijom

Objavljeno: 12:05h

Pred nama je priča o još jednom ostrvu. Inspirisani smo lepotom ovih grčkih vodenih bisera, kao i željom da podelimo utiske sa svima. Ali, ovog puta pričamo o severu i Egejskom moru. Dobrodošli na Tasos.

Tasos je najsevernije pozicionirano Grčko ostrvo, koje je svoje mesto pronašlo u Egejskom moru. Sa svojih 390 kilometara kvadratnih površine, spada u ostrvo srednje veličine, bar kad je Grčka u pitanju. Od Soluna je udaljen nešto manje od 200 kilometara, pa nije loša ideja da, ukoliko krećete kolima na letovanje, posetite i ovaj grad. Glavni grad Tasosa je Limenas i nalazi se na krajnjem severu ostrva.

KOJE SU NAJBOLJE PLAŽE, GDE JE NAJBOLJE NAĆI SMEŠTAJ? Ako letujete na Lefkadi, ovde su sve informacije! (INTERAKTIVNA MAPA)

Tasos spada u omiljena grčka letovališta među našim turistima i domaće agencije ga zaista dosta rade. U ponudi agencija se nalaze različita mesta, koja su raspoređena na različitim stranama ostrva, tako da možete dosta da birate - Limenas, Potos, Skala Potamia, Skala Sotiros - samo su neke od lokacija koja ulaze u ponudu. Prilikom odabira smeštaja uzmite u obzir i to da je voda toplija na severnoj strani ostrva, budući da na južnoj izlazi na otvoreno more. Takođe, ukoliko ste ljubitelj noćnih izlazaka, znajte da je Potos centar noćnog provoda.

Cene smeštaja su raznolike, zavise od više faktora - od mesta u koje ste smešteni, od lokacije vile, od njene opremljenosti... Tako u Limenasu možete naći smeštaj za 300 - 350 evra u punoj sezoni, odnosno za 200 evra u predsezoni - sve sa autobuskim prevozom. Jako su slične cene i u Potosu, kao i u mestu Skala Potamia. Nravno, ove je reč o jeftinijim, ali pristojnim ponudama. Možete vi izdvojiti i 700 evra i počastiti se smeštajem u hotelu. Izbor je na vama.

Ukoliko na ostrvo pristižete autobusom ili svojim kolima, poslednju deonicu puta preći ćete trajektom. Tom prilikom imate dve opcije: da se ukrcate u Kavali i iskrcate u Skali Primos, ili da krenete iz Keramotija i završite u Limenasu. Trasa Kavala - Skala Primos će vas koštati 5 evra, vaše dete 2,5 evra, a vaš automobil 19 evra i putovaćete 75 minuta. Na trasi Keramoti - Limenas situacija je povoljnija: odrasli 3,5 evra, deca 1,5 evra, a automobil 16 evra.

lokacije koje bi trebalo obići nalaze se na različitim delovima ostrva, tako da iznajmljivanje automobila nije loša solucija. Ovde vam moramo skrenuti pažnju da cene rent a kara zavise od toga da li auto uzimate u sezoni, polusezoni, ili van sezone. Predsezona traje od početka godine do 30. 6, postsezona od 21.9. do kraja godine, polusezona 1.7. - 20.7. i od 21.8. - 20.9, dok puna sezona traje od 21.7. - 20.8. Tako u predsezoni i postsezoni jedan jeftiniji auto možete na 5 dana iznajmiti za 110 evra, što izađe 22 evra po danu; u polusezoni isti auto za 5 dana će vas koštati 140 evra, što je 28 evra po danu, dok u sezoni za njega treba izdvojiti 165 evra, odnosno 33 evra dnevno. Ukoliko ste u pristojno dobroj kondiciji, možete razmisliti i o opciji iznajmljivanja bicikla. Uz malo cenkanja možete iznajmiti dobar bicikl za 4 evra dnevno. Tasos je pomalo brdovit, ali trase zaista nisu nesavladive.

foto: Vikipedija

Kada govorimo o plažama, ima ih zaista dosta i gotovo sve su lepe. U koje god mesto da ste se smestili, bez problema ćete naći kutak za sebe. Zato ćemo ovu priliku iskoristiti da opišemo nekoliko lokacija koje su neobične i koje je lepo obići.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.