Ako idete na ovo ostrvo u Grčkoj, ovde je sve što treba da znate! (INTERAKTIVNA MAPA)
Foto: Profimedia

tasos uber alles

Ako idete na ovo ostrvo u Grčkoj, ovde je sve što treba da znate! (INTERAKTIVNA MAPA)

Pripremili smo priču o Tasosu, ostrvu nežne lepote u Egejskom moru, koje pleni prirodnim lepotama i bogatom istorijom

Objavljeno: 12:05h

Na prvom mestu to je prirodni bazen koji ćete ugledati na svim reklamama za Tasos. Bazen je mali, od otvporenog mora je odvojen stenama, koje posetiosu koriste da skaču u njega. Dobrodošli u Giolu, koja se nalazi na samom jugu ostrva. Voda je bistra i zelenkasto pava i ovaj prirodni mališa zaista primamljivo izgleda. Ali, ovde vam moramo dati par saveta. Prvo, najbolje bi bilo da ga posetite u ranijim časovima, budući da mu ne možete prići kolima i jednu deonicu morate preći peške. Po vrelom letnjem danu svakako vam neće biti prijatno. Drugo, gledajte ga 2 dana pre vašeg obilaska nije padala kiša i da nije bilo većih talasa, pošto ova dva faktora zamute vodu, koja dobije i ne baš prijatan miris, praveći prizor koji baš i ne želite da obilazite. Tako da, ako je vedro i mirno, samo napred - uživaćete.

Zlatna plaža nalazi se u severoistočnom delu ostrva, na 15 - ak kilometara od Limenasa, a od Potosa je udaljena oko 40 kilometara. Važi za najpopularniju i najposećeniju na celom ostrvu, krasi je sitan pesak, zapljusukuje je kristalno čista voda. Ulaz u vodu je blag, zbog čega je naročito vole stariji i deca. Budući da je duža od dva kilometra, na njoj nema gužve. Okoliko volite da vreme provodite u kafiću na plaži, ovde ćete imati veliki izbor.

PAKUJTE KOFERE! Ovo je TOP 10 najpoželjnijih destinacija za putovanja! (FOTO)

Mermerna plaža je sledeće mesto koje vam preporučujemo da posetite. Nalazi se na severo - istoku ostrva. Njena obala prekrivena je sitnim, belim šljunkom, koji zapravo predstavlja mermer koga je voda oblikovala. Ovi obluci toliko su beli da ćete steći utisak da gazite po snegu. Takođe, neverovatno je to da su ti kamenčići uvek hladni, što je zaista više nego prijatna promena u odnosu na užareni šljunak i pesak. Ovi beli kamenčići čine da boja vode ima nestvarno plavu nijansu, što sve zajedno predstavlja raj za oči. Međutim, meštani koriste situaciju, pa su ležaljke skupe - set od 2 ležaljke sa suncobranom koštaće vas 12 evra.

Grčka je pravoslavna zemlja, pa u njoj ima i dosta crkava i manastira. Na Tasosu vam preporučujemo da obiđete manastir Svetog Arhangela Mihaila. Nalazi se na južnoj strani ostrva, na oko 15 kilometara od Potosa. Pozicioniran je visoko na litici iznad mora, sa pogledom ka Svetoj gori. Pogled je odozgo nesvakidašnji. Poznat je po tome što se u njemu nalazi sveti klin koji je bio u Isusovoj desnoj ruci prilikom raspeća. Kako je klin dospeo na ostrvo, dugačka je pustolovina. Svakako, mnoga čuda se pririsuju ovom mestu, pa i samom klinu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.