Ubili su mu majku kad je bio mali, a sad se vratio u Srbiju: Ovo je priča o medi Uspavanku!
Foto: Večernje Novosti

povratak kuĆi

Ubili su mu majku kad je bio mali, a sad se vratio u Srbiju: Ovo je priča o medi Uspavanku!

Povratak Uspavanka koji je, pošto su mu lovokradice ubile majku dok je još bio beba, sa još dve sestre otpremljen najpre na Palić, a potom u Rumuniju, raduje sve u Šumskom gazdinstvu u Tutinu
Objavljeno: 14:11h

Polovan pištolj kao nagrada najboljem pilotu? Verovatno nisam ni zaslužio više, napisao mladić!

Kada je u oktobru prošle godine vraćen na Mojstirsko-draške planine Uspavanko je imao 19 meseci i 80 kilograma, sada je stariji i jači, procenjuje se da ima oko 150 kilograma, i deo je kolonije od 20 do 25 zakonom zaštićenih mrkih medveda koja se formira u ovom delu Srbije. Da nije drskih lovokradica (ubice Uspavankove majke još nisu pronađene, a u međuvremenu je odstreljeno još nekoliko medveda) bilo bi ih znatno više. Cilj Šumske uprave u Tutinu je bar 50-60 medveda.

foto: Večernje Novosti

Najveća kolonija mrkih medveda je na Tari i okolini, neki su teški i po 300 kilograma i mogu da nose plen iste težine.

Lovokradice su ubile njegovu majku dok je još bio beba, sa još dve sestre. Iz ovog kraja 2013. godine otpremljen je najpre u zološko obdanište na Paliću, a potom u Rumuniju daleko od očiju da bi ojačao.

U tutinskoj šumskoj upravi ističu da je mrke medvede koji kao Uspavanko nemaju ugrađen čip, teško pratiti, jer su vrlo pokretljivi i neuhvatljivi. Primera radi, medvedi sa Mokre gore i Mojstirsko-draških planina kreću se u radijusu od Kosova do Ivanjice, lako preplivaju Ibar i Ribarićko jezero (čak i turisti često vide i slikaju kako plivaju u jezeru) i odu "na izlet" do Golije i okoline Ivanjice.

(Espreso.co.rs/ Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.