KAKO ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM POROSTORU UTIČE NA POSAO UGOSTITELJA? Evo šta kažu vlasnici kafića i restorana
Zabrana pušenja, Foto: Profimedia

novi zakon

KAKO ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM POROSTORU UTIČE NA POSAO UGOSTITELJA? Evo šta kažu vlasnici kafića i restorana

Više od 100 lokala je već zabranilo cigarete

Objavljeno:

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru trebalo da stupi na snagu od sledeće godine, a kako zapravo utiče zabrana dima na restorane i kafiće, odnosno, na taj deo poslovanja?

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, istakla je Zakon o zabrani pušenja spreman, samo je ostalo da prođe i ostala ministarstva.

Danica Grujičić
Danica Grujičićfoto: Nemanja Nikolić

Veliki broj ugostiteljskih lokala širom Srbije je već zabranio upotrebu klasičinih cigareta i u najvećem broju prešao na bezdimne alternative.

O kojim tačno lokalima je reč, možete saznati na stranici "IMA BEZ DIMA", a to je ideja koja je zaživela pod istim nazivom i oko nje se okupila grupa ljudi sa namerom da pronađu i mapiraju što veći broj ugostiteljskih lokala bez duvanskog dima.

"Ideja je bila da pronađemo ugostiteljske lokale, kafiće i restorane u kojima se može popiti kafa ili pojesti obrok bez udisanja duvanskog dima. Ta ideja je i proizašla iz ličnih brojnih neprijatnih iskustava, kada bismo nakon posete nekom restoranu ili kafiću izlazili sa „mirisom“ dima u kosi, kaputima, jaknama… To nas je naročito mučilo tokom zimskog perioda. Zbog toga smo odlučili da ljudima poput nas, koji žele da imaju izbor, prezentujemo lokale bez duvanskog dima na jednom mestu. Upravo zato smo napravili mapu. Očekujem da ćemo okupiti veliku zajednicu ugostitelja i gostiju koja podržava svet bez duvanskog dima", kaže Daliborka Josifljević koja je deo ovog projekta.

Tih lokala za sada na mapi ima više od 100, a najveći broj njih, više od 80, dozvoljava korišćenje bezdimnih alternativa kao kompromisni model, uz postizanje cilja da nema više klasičnog duvanskog dima cigarete koji je najveći uzrok neprijatnih mirisa i drugih oblika zagađenja.

Prema rečima naše sagovornice, stranica se ne bavi zdravstvenim aspektima pušenja.

"To je osetljiva i ozbiljna tema, mi ne agitujemo, ne stigmatizujemo niti želimo da namećemo jednostrana rešenja. Ne želimo da nas uvuku u polarizaciju, pušaci protiv nepušaca. Smatramo da svaki čovek ima pravo da odlučuje samostalno šta je najbolje za njega. Danas su svima dostupne sve informacije. Naša želja je da okupimo sve lokale, kafiće i restorane i sve obične ljude koji su prepoznali tu potrebu društva za kompromisom, koji se upravo ogleda kroz lokale koji su se oslobodili dima klasične cigarete i zabranili to tradicionalno pušenje, a ostavili bezdimne alternative jer kao što i ime kaže, nemaju dim. To je nešto što zadovoljava potrebe i nepušača i ljudi koji imaju potrebu za nikotinom", navodi ona.

Cigarete
Cigaretefoto: Tamara Trajković

Pošto postoje već oko pola godine i ispunjavaju cilj zbog koga su i osnovali stranicu, osnivači su shvatili da se o sve prisutnijim promenama i zabrani pušenja, razgovara samo sa posetiocima ugostiteljskih lokala, ali ne i sa vlasnicima, menadžerima, zaposlenima…

Šta se promenilo kod ugostitelja koji su zabranili cigarete

Zbog toga su odlučili da sprovedu i anketu kakva ranije nije rađena u našoj zemlji i da pitaju ugostitelje koji su već napravili promenu i prešli na prostor bez dima šta oni misle i koji su to izazovi sa kojima se oni suočavaju ukoliko odluče da u svom prostoru ne dozvole duvanski dim.

Prema rezultatima ankete, vlasnici ugostiteljskih objekata u Srbiji na zabranu dima cigarete unutar svojih lokala se opreduljuju iz 3 najčešća razloga. Najveći broj ugostitelja, čak 43% doneo je ovakvu odluku u želji da svoje lokale oslobode dima klasične cigarete. Njih 25% dim cigarete zabranjuje zbog podrške ekološkom konceptu unutar lokala, dok se kao treći razlog navodi taj što većina njihovih gostiju već koristi bezdimne alternative - 12% ispitanika. Preostalih 20% ispitanih je navelo neke druge razloge, koji su uglavnom zdravstvene prirode.

Sa druge strane, imajući u vidu da su svi ispitanici dozvolili upotrebu bezdimnih alternativa unutar svojih lokala, kroz anketu je ispitano i koji su razlozi bili za ovakvu odluku. Najveći broj anketiranih, 41%, dozvoljava upotrebu bezdimnih alternativa u svojim lokalima iz razloga što iste ne stvaraju dim kao klasične cigarete, već aerosol (nešto poput vodene pare), što im je i bio primarni cilj, a 33% lokala je navelo da njihovim gostima, koji su nepušači, ne smetaju alternative jer ne emituju dim cigarete, te nema neprijatnog mirisa na gardarobi, kosi, koži, hrani.. Jedan deo, njih 6% je video da je to trend, da pušači prelaze na alternative, a ostalih 20% su rekli da su se opredelili za alternative jer njihovim gostima ne smeta miris i nema uticaj na hranu koju pripremaju.

Restoran
Restoranfoto: AP

Posebno zanimljivo je to da je anketa pokazala da odluka o ukidanju klasičnih cigareta, a uz dozvoljenu upotrebu bezdimnih alternativa, predstavlja koncept koji je uticao pozitivno ili neutralno na biznis. Čak 35% anketiranih je reklo da je ova odluka uticala pozitivno na njihov biznis, odnosno da se povećao broj gostiju i promet. Prilično je visok procenat i onih koji su rekli da ova odluka nije imala uticaja na njihov biznis, čak 45%, dok je 20% ispitanih reklo da je još uvek rano i da nije prošlo dovoljno vremena od uvođenja ove odluke da bi mogli da procene u kojoj meri i da li ista utiče na njihovo poslovanje.

Anketa je sprovedena online, među lokalima na teritoriji Srbije koji su zabranili upotrebu klasičnih cigareta, a dozvolili upotrebu bezdimnih alternativa. Istraživanje je pokazalo da se najveći broj anketiranih lokala odlučio da bude nepušački uz dozvoljenu upotrebu bezdimnih alternativa, jer se na ovaj način oslobađaju dima, koji predstavlja najveću smetnju, a u isto vreme štite svoj biznis.

Takođe, istraživanje je pokazalo da postoji srednji put, kompromisno rešenje koje može zadovoljiti sve strane, ljude kojima smeta dim, potom one koji imaju potrebu da konzumiraju neki nikotinski proizvod, kao i ugostiteljski biznis.

Bonus video:

05:47

DA LI BISTE PREŠLI NA ELEKTRIČNE CIGARETE ILI ZAUVEK OSTAVILI PUŠENJE? Olček: Ovi proizvodi smanjuju rizik, ali NISU BEZ NJEGA!

(Espreso / BlicBiznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.