KOJI PENZIONERI ĆE DOBITI JANUARSKU POVIŠICU? Javljaju se mnogi koji NISU SIGURNI
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PIO FOND

KOJI PENZIONERI ĆE DOBITI JANUARSKU POVIŠICU? Javljaju se mnogi koji NISU SIGURNI

U postupku rešavanja po zahtevu za ostvarivanje prava na penziju primenjuju se odredbe Zakona o PIO

Objavljeno:

Penzioneri koji do kraja godine stiču uslov za penziju i podnesu zahtev za penzionisanje s prvom penzijom će im se isplatiti deo za decembar, a potom im sledi i redovno januarsko povećanje od 14,8 odsto.

Budući penzioneri koji su se proteklih dana javljali pretpostavili su da im januarsko povećanje pripada, ali nisu bili sigurni.

Iz Fonda PIO kažu za Politiku da niko ne treba da brine i da sistem sam prepoznaje sve novopridošle penzionere kojima sleduje i redovno povećanje a koji su zahtev podneli tokom decembra.

U postupku rešavanja po zahtevu za ostvarivanje prava na penziju primenjuju se odredbe Zakona o PIO koje važe u momentu podnošenja zahteva.

To znači da će onome ko je podneo zahtev u decembru, a postupak se vodi tokom januara, obračun prve penzije biti izračunat bez januarskog povećanja, ali će pri isplati penzije u tom iznosu samo deo decembarske biti isplaćen, a već od 1. januara tako obračunata penzija se sistemski uvećava za procenat usklađivanja i isplaćuje u uvećanom iznosu.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

Dakle, ako je zahtev za penziju podnet do 15. decembra prva penzija će biti za preostalih 15 dana decembra, a potom u februaru uz povećanje koje sledi od januara za 14,8 odsto.

Onima koji zahtev podnesu primera radi četvrtog januara, zbog povećanja opšteg boda koji se uvećava početkom godine u istom procentu kao i penzija, prvi obračun sadržaće povećanje od 14,8 odsto.

Upitani da li isti procenat uvećanja od januara sledi i onima koji primaju deo srpske i neke druge inostrane penzije ili su ta usklađivanja za njih drugačija, iz Fonda odgovaraju da za sve korisnike koji su u isplatnoj bazi fonda, bez obzira na to gde im se isplaćuje penzija i gde im je prebivalište, usklađivanje prinadležnosti i ostalih prava realizuje se u istom procentu i istog datuma.

Siniša Mali, ministar finansija je na svom Fejsbuk nalogu naveo da idemo ka tome da prosečna penzija 2025. godine bude između 430 i 450 evra. Prosečna penzija će sa povećanjem planiranim od 1. januara iznositi 390 evra i korača se ka ostvarenju plana da do 2025. iznosi između 430 i 450 evra. Mali je naveo i da će penzije, samo za ove dve godine biti uvećane za 56,1 odsto.

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.