NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA NAM "VISI ZA VRATOM"? Evo KOLIKO će to koštati građane Srbije!
Kiosk / ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

poskupljenje cigareta

NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA NAM "VISI ZA VRATOM"? Evo KOLIKO će to koštati građane Srbije!

Ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete amenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju

Objavljeno:

Tokom prethodne godine cigarete su poskupele 3 puta. Posledenje vanredno poskupljenje bilo je u oktobru, a uskoro bi mogla da usledi i nova korekcija cena koja će iznositi 1,62 dinara po paklici, ovo poskupljenje bi uskoro moglo da dovede do značajno veće cene, odnosno standardnih 10 dinara po paklici.

Vlada je 1. oktobra prošle godine povećala akcize na cigarete za osam odsto, odnosno država po jednoj paklici uzima 90,99 dinara, dok je to do 1. oktobra iznosilo 84,25 dinara. Pojedine duvandžije su 23. oktobra podigle cene svojih proizvoda.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača. Stručnjaci ukazuju da se budžeti zemalja regiona konstantno uvećavaju zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza prenosi Paragraf Lex.

U praksi, to uvećanje je do sada bilo 10 dinara i ne uvećavaju svi proizvođači u isto vreme cenu paklice.

Inače, na nivou Evropske unije, Irska naplaćuje najveći porez, odnosno 9,30 evra po paklici od 20 cigareta. Francuska i Finska 6,95 evra i 6,76 evra, dok Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra i mi težimo da mu se približimo.

Kako je ranije pisao "Blic Biznis" treba da se zna da uz uvećanje specifične, u paklu cene cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 posto koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara što je realno očekivati da će primeniti i od 1. januara 2024. godine (odnosno u narednim danima i nedeljama). Naime, od sada u državu kasu umesto aktuelnih 90,99 sliva se 92,61 dinar po pakli. Ako se zna da je do prvog oktobra taj iznos bio 84,25 dinara onda je jasno da su planirani prihodi u budžetu po ovom osnovu za 2024. godinu značajno veći i iznose 135 milijardi dinara.

Kako smo i pisali ranije, ove novotarije u akciznoj politici, Srbiju sve brže, bar što se cene cigareta tiče, približavaju standardima EU. Doduše, reč je o minimalnom iznosu od 1,8 evra po paklici, što nas zajedno sa Bugarskom svrstava na začelje ove liste. Ubedljivo na prvom mestu je Irska gde se od akcize po paklici u državni budžet slije čak 9,3 evra, slede Francuska i Finska sa 6,9 odnosno 6,8 evra. I u našem susedstvu su ovi nameti veći, u Hrvatskoj i Rumuniji su 2,5, dok u Sloveniji iznose 2,7 evra.

Devojka puši cigaretu / ilustracija
Devojka puši cigaretu / ilustracijafoto: Tamara Trajković

Upravo ovako velike razlike uslovljavaju i značajan raspon u maloprodajnim cenama cigareta. Najskuplje su u onim zemljama gde su akcize i najveće pa tako ljubitelji duvanskog dima u Irskoj plaćaju, verovali ili ne, čak 14,2 evra po paklici. Nešto bolje prolaze Francuzi, jer izdvajaju 11 dok Srbi i Bugari oko tri evra. Ipak, sve je izvesnije da će u naredne dve godine taj iznos biti značajno uvećan. Takvu procenu daje i Fiskalni savet.

- Cene cigareta osetno variraju od preko 14 evra po paklici u Irskoj do približno 3 evra u Srbiji i Bugarskoj. Podaci pokazuju da su maloprodajne cene i akciza niže u zemljama Centralno Istočne Evrope(CIE) u odnosu na druge zemlje članice EU i to u proseku za oko 40 posto. Maloprodajne cene i akcize u Srbiji su za sada niže od proseka CIE, pa se očekuje da će u narednom periodu nastaviti i dalje da rastu - naveo je Fiskalni savet.

Treba dodati i da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana a od januara 2024. godine, akcize će biti uvedene i na nikotinske vrećice, takozvani “snuns”. Pošto ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, on je izmenjen i tretira se kao duvanski, što do sada nije bio slučaj.

Bonus video:

05:47

DA LI BISTE PREŠLI NA ELEKTRIČNE CIGARETE ILI ZAUVEK OSTAVILI PUŠENJE? Olček: Ovi proizvodi smanjuju rizik, ali NISU BEZ NJEGA!

(Espreso / Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.