SPASOJEVIĆ I HRVATIN SVEDOČILI PROTIV BELIVUKA: Izneli stravične tvrdnje
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Nemanja Nikolić

NASTAVLJA SE SUĐENJE

SPASOJEVIĆ I HRVATIN SVEDOČILI PROTIV BELIVUKA: Izneli stravične tvrdnje

Hrvatin je juče odgovarao na pitanja optuženih Veljka Belivuka i Vlada Draganića

Objavljeno: 19:25h

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka za danas je završeno. Podsećamo, Hrvatin je juče odgovarao na pitanja optuženih Veljka Belivuka i Vlada Draganića.

19:00 Završeno suđenje za danas

Sudsko veće je odbilo sve predloge za ukidanje pritvora.

18:45 Advokati traže ukidanje pritvora, pauza 10minuta

Advokati su zatražili ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom za Aleksu Stošića i Milovana Tadića. Branilac Nemanje Lakićevića Dalibor Katančević rekao je da je tužilac na prošlom suđenju kada se izjašnjavao o procesnom predlogu rekao da je Lalić u svom iskazu rekao da je Nemanja Lakićević sve vreme znao o krivičnim delima, a potom citirao Lalićev iskaz u kom on navodi da "Lakićević sigurno nije znao", te je zatražio ukidanje pritvora za svog branjenika Nemanju Lakićevića.

Ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom zatražio je i advokat Dragan malović za svog branjenika Vladimira Greka. Tužilac je rekao da se tužilaštvo protivi ukidanju pritvora ili određivanje blaže mere za svu četvoricu optuženih i da svi razlozi za pritvor i dalje stoje, te je predložio da sud odbije predloge za ukidanje pritvora. Sudsko veće se povuklo na 10 minuta radi odluke o ukidanju pritvora.

18:30 Spasojević opisao mučenje Gorana Mihajlovića

To veče je ostao u kući sa Draganićem. U toku noći je pričao sa Draganićem i pokušao da stupi u kontakt sa Goranom. kako je rekao, na plafonu su bile narandžaste lampe koje su zujale i grejale, a od Draganića je saznao da su one bile namenjene za uzgoj marihuane.

- Držao sam pištolj pored sebe i deseo na metalnoj stolici. Pitao sam Gorana kako se zove, on je rekao da ne sme da kaže jer mu je rečeno da će sutra da bude pušten. Rekao je da je u tu situaciju došao jer su ga drugari namestili. Rekao je da se bavi skankom i da ima jednogodišnju ćerkicu. Ja nisam u tom momentu smeo da mu kažem da ga neće pustiti. Draganić i ja smo se smenjivali tokom noći. Dok sam bio u garaži, u jednom momentu sam pitao momka da li je žedan ili gladan, on je rekao da ne želi da jede ni pije. Zaspao bi na pet ili 10 minuta. Rečeno mi je da ne sme da se pomera, a da nas ne pita. Svaki put kad bi hteo da se pomeri, pitao bi me. U jednom momentu mu se išli u toalet. Rekao sam da sačeka. Draganić je posle oko 20 minuta ušao u garažu. Rekao sam mu da se momku ide u wc. Nisam imao srca da ga pustim da izvrši nuždu u gaće. On je rekao da ga pustim - rekao je.

Podigli su Mihajlovića jer nije mogao da ustane sam. Spasojević je dodao da mu je i glava bila oblepljena od nosa do čela kako ne bi video ljude koji ga čuvaju.

- Ja sam mu spustio tenerku i donji veš, a Draganić ga je pridržavao da ne padne. Prineo sam kofu. Posle sam ušao u prizemlje kuće. To veče se nisam peo na sprat. Draganić mi je objasnio da je tu živeo sa porodicom i da su još tu njegove stvari, ali da se seli iz te kuće. Do jutra smo se smenjivali. Ja sam se ponovo vratio u tajnu prostoriju i sedeo sam do jutra. Draganić mi je pokazao veću papirnatu kesu sa skankom. Objasnio mi je čemu služe lampe, rekao da je tajnu prostoriju primarno pravio za uzgajanje narkotika. Ujutru rano Veljko i Marko dolaze sivim "golfom" i ja sam napustio kuću. Rekli su mi da idem po kamion i po pesak i da se nađem sa Milošem Budimirom na pumpi u Krnjači kod nekadašnjeg BIP-a. Otišao sam po kamion i otišao sam do stovarišta kod Pančevačkog mosta i kupio sam paletu peska. Po dolasku u Livadice uvezao sam kamion u rikverc u dvorište i rkeli su mi da ga parkiram što bliže mogu garažnim vratima. Belivuk, Miljković, Draganić i ja smo ušli u garažu. U skrivenoj prostoriji je bio mrak - dodao je. Najlon u prostoriji je, kako je rekao, najlon bio smotan. Rečeno mu je da probudi momka, što je i pokušao, ali su ostali počeli da mu se smeju kada je shvatio da je mrtav, što nije odmah primetio jer, kako tvrdi, nije bilo vidljivih znakova povreda.

- Izneli smo momka iz prostorije i ubacili smo ga u kamion. Džakove sa peskom sam stavio preko umotanog tela Gorana Mihajlovića. Oni su išli "golfom" i rekli da će da mi budu pratnja. AKo vide policiju zakucaće se u policijsko vozilo da bih ja mogao da prođem. Izbacili smo gume iz šupe i Veljko je od njih napravio kao neku lomaču, a izmeu njih je sipao ćumur. Kad je to uradio, ja sam ušao u tovarni prostor, sklonio sam džakove sa peskom i neko je ušao sa mnom da izvučemo telo Gorana Mihajlovića. Telo je i dalje bilo umotano u najlon. Držali su ga uspravno i tražili su od mene da navučem gume preko njega. Stavili smo par guma preko umotanog tela i telo smo položili na tu lomaču. Veljko je uzeo neki benzin, polio je svei zapalio. U tom momentu se razvila velika vatra, pa sam morao da pomerim kamion jer je duvao jak vetar. Lomača se nalazila blizu šupe. Između kuće i šupe. Bliže Dunavu - ispričao je Spasojević. Dim je bio ogroman, a Spasojević kaže da su ljudi zastajali da vide da ne gori kuća. On je imao zadatak da u voćnjaku seče stare grane kako bi Belivuk njima pojačao vatru.

- Veljko je bio zadužen za vatru, on je uvek voleo da pali nešto, to se video i u drugim situacijama. Ispostavilo se da nas je komšinica videla. Veljko je pričao s njom, a ja sam se trudio da me ne vidi. Trudio sam se da se što manje eksponiram. Konverzacija je trajala kratko. A Marko i Veljko su reklid a se zabrinula zbog veličine vatre. Veljko je komentarisao: "Brate, dobro je, da je prišla bliže morali bismo i nju", na šta sam se ja zgranuo, iskreno da vam kažem. U jednom trenutku su zagasili vatru, ali nije izgoreo celo telo. Od kolena do grudi nije izgorelo. Komentarisali su da je ostalo srce i pluća. Tu je bilo korito koje sam ranije kupio i sipali u vodu u to korito. Veljko je vilama sa kojima je ubacivao drva u vatru stavio ostatke tel u korito da se ohlade kako bismo posle mogli da ih isečemo i bacimo. Kada se to ohladilo malo, Veljko je nekom manjom sekirom na betonskoj stazici isekao je sve na sitne komade. Ja nisam mogao da gledam, nisam imao želudac za to, sklonio sam se sa strane. Ostaci su stavljeni u džak za šut. Curilo je iz njega. Rekao sam da se džak stavi u tovarni deo, da ne ostanu tragovi u kabini. A i nisam baš hteo da se vozim s tim u kabini. Ali Veljko je insistirao da se stavi u kabinu - dodao je.

Belivuk i Miljković su, kako je rekao, tražili da ih nekim od njihovih "Skaj" aparata slika pored vatre. - Miljković je slikao tokom paljenja, a slike zapaljenog tela su slali i Helu, odnosno Nebojši Jankoviću, osim ako ne postoji još neki Hel, ne mogu da tvrdim. Zgarište, koje je isto zagašeno vodom, Veljko i Marko su lopatom tovarili u kolica i bacali sa litice u Dunav. Kombinezone su isto spalili. Potom smo krenuli ka Pupinovom mostu koji je tada bio samo delimično osvetljen i nije bio video nadzora. Zaustavili smo se u prvom delu mosta koji nije bio osvetljen i Veljko je izašao i iz kabine kamiona uzeo džak. Preskočio je bankinu i prosuo ostatke u Dunav, a meni je rekao da se otarasim Džaka i da dođem u piceriju Pikolo u Borči - rekao je Hrvatin.

18:00 O Ritopeku

- Otišli smo do placa. Oni su otvorili kolsku kapiju i ušao sam kamionom. Kada se dođe do kolske kapije, veliki je plac, ona je dvokrilna, a pešačka je jednokrilna. Kod kolske kapije ima izbetonirana stazica do same kuće, sa leve strane kuće. Sa desne strane je voćnjak. Ispred kuće imaju neki četinari. Kuća je bila prizemna. Iza nje ima terasaveranda, ne znam kako da je nazovem. Ja sam kamionom prošao sa prednje strane kuće i sa desne strane je bila šupa koja je bila nešto od drveta, nešto je bilo zidano. Tu je stajao alat, pošto iza kuće ima vinograd. Sve što sam kupio smo skladištili u tu šupu. Nismo se mnogo zadržavali i ni u tom momentu mi nije rečeno da će tu neko da bude ubijen ili spaljen. Sve mi je bilo nelogično, ali nisam smeo da pitam ni Veljka ni Marka čemu sve to služi - rekao je Spasojević.

Kako kaže, prošlo je oko 20 dana, kada je na stadionu bio sastanak navijača. Na stadionu je bio sa Đeneralom, kog inače zovu Deda. Posle sastanka su krenuli do male Zvezdare, restorana kod Cvetkove pijace, kako bi ručali.

- Deda mi je dao telefon sa aplilkacijom "Skaj" i rekao da se javim Sopranu, odnosno Veljku Belivuk. Rekao mi je da treba da idem da spavam sa njima, mislim da budem negde sa njima, da prenoćim, ne bukvalno da spavam sa njima. Vratio sam Dedi telefon i rekao da moram da idem kod Živka Davidovića i otišao sam i našao sam se sa Milošem Budimirom, kog sam tada upoznao. Rekao mi je da je Veljkov drug, da ga pratim kolima i da će me odvesti do njih. Tražio je da isključim svoj telefon i da mu dam, što sam i uradio. Tada sam se vratio u strah za svoj život. Što bih ostavljao telefon ako idem nešto normalno da im pomognem? Pomirio sam se sa tim - dodao je okrivljeni saradnik.

Otišli su, objasnio je, ka Ritopeku. Tu je, na raskrsnici, video Veljka Belivuka, a Miloš Budimir je okrenuo automobil i otišao. Belivuk je ušao u njegov "pežo" i rekao mu kuda da vozi. Tada su stigli do kuće u Ritopeku. - Pomoću daljinskog je otvorio kapiju. Koliko se sećam, u dvorištu nije bilo nijedno drugo vozilo, ali nisam siguran, sve mi je to bilo stresno. Izašli smo iz garaže skrenuli desno na stepenice koje vode na travnatu povržinu iznad garaže. Otišli smo na neku natkrivenu terasu. Belivuk mi je rekao da je tu neki momak i da sa Draganićem trbea da ga čuvam celu noć. Pokazao mi je slike nekog momka na svom "skaj" aparatu. On je bio vezan u nekoj prostoriji. Posle se ispostavilo da je to ta skrivena prostorija. Šta sad da radim, imao sam opciju da osustanem ili da to uradim. A zna se kako bi se završilo odustajanje. Pitao me je dali mogu da pretpostavim da li je tu neka skrivena prostorija - rekao je Spasojević.

Kako je rekao, vrata nije video, niti je mogao da pretpostavi da postoji bilo kakva tajna prostorija u nastavku garaže, a Belivuk mu je potom, pomerajući policu otkrio vrata garaže, koja je otvorio šrafom.

- Bilo mi je neverovatno, bukvalno kao iz nekih filmova. Tada mi je bilo jasno gde se taj momak nalazi. Veljko je prvi ušao u međuprostor. Tu se nalaze metalna vrata. Veljko je pokucao i ušao, rekao mi je da sačekam. Posle par minuta pojavio se Marko Miljković, koji je izašao iz tajne prostorije. Objasnio mi je da je momak tu, da treba da ga čuvamo Boske, odnosno Vlade Draganić, i ja. Rekli su mi da ćutim kad uđem. Momak je bio vezan sivom armiranom trakom. Ruke su mu bile vezane napred od zglobova do laktova. Čak su mu i šake bile u toj traci. Noge su mu isto bile vezane trakom od zglobova do kolena. Ležao je na najlonima koji su bili na podu. Bila su dva sloja najlona, jedan providni i jedan zeleni. Ispod glave mu je bio džak sa nekom zemljom - objasnio je.

To je bila prostorija koju mu je Belivuk pokazao na slici. Objašnjeno mu je da je taj momak opasan i da vodi računa dok ga bude čuvao. Rečeno mu je da je on ubica i da planiraju da ga ubiju. Objašnjeno im je i čemu služe gume i ćumur i rečeno mu je da će telo da bude spaljeno.

- Pitali su da obezbedim kamion da prevezu telo Gorana Mihajlovića, ali nisu mi tada rekli kako se zove, zvali su ga NN. Rekao sam da nemam kako da obezbedim kamion jer nemam telefon, a Veljko mi je rekao da snimim glasovnu poruku bratu kako bi on otišao i preneo mu tu poruku da bi zamolio da obezbedi kamion. Brata sam zamolio da pita prijatelja za kamion i rekao da mi treba da prebavim stvari za prijatelja.

Nije prvi put da sam pozajmljivao taj kamion da drugovima prenosim stvari. Objasnili su mi da ćemo Draganić i ja da budemo tu celu noć. Veljko i Marko su se uputili kućama i rekli su da će da dođu ujutru, a kad dođu da ja idem po kamion i da nabavim pesak kako bi kada eliminišu Gorana Mihajlovića mogli da prevezu telo a da policija u nekoj rutinskoj kontroli ne bi primetila telo - dodao je Spasojević.

17:40 Spasojević o "ubistvu na šinama"

Kako je Spasojević ispričao, kada su Belivuk i Miljković 2018. godine izašli iz zatvora stupio je u kontakt sa Markom Miljkovićem.

- Živeo sam u strahu, bojao sam se da će da pomisle da sam ih ja namestio. U mojoj glavi nije bilo dobro da su oni uhapšeni, a da sam ja na slobodi. Prvi put sam se video sa Miljkovićem na svadbi njegovog kuma. Krenule su priče oko Partizanove tribine, pravili su svoju navijačku grupu i Marko me je pozvao da krenem na utakmice sa njima. Partizan volim od malena i nisam video ništa loše u tome. Krenuo sam na tribinu, Veljko i Marko su mi dali da radim obezbeđenje u klubovima. Takođe mi je Marko za ubistvo Vlastimira Miloševića rekao da ga je on ubio i da ga je koštalo oko 100.000 evra, da li da podmiti ljude iz policije ili pravosuđa, ja ne znam, nije rekao na šta je konkretno mislio - rekao je.

Potom je prešao na ubistvo Gorana Mihajlovića.

- Veljko je renovirao stan pokojnog dede, išli su da obiđu te radove i Miljković me je pitao da prevezem šut na deponiju. Rekao sam da mi je kamion u kvaru, ali da mogu da pozajmim od prijatelja koji se bavi geodetskim poslovima. Posle nekog vremena, Velko i Marko su od mene tražili da ih odvezem da pronađu neku kuću. Nisam znao o čemu se radi, samo mi je rečeno da ne nosim mobilni i da se nađemo na stadionu Partizana. Učinio sam to, ali sam mislio da sam gotov jer sam učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića. A mrtva usta ne govore. Pokupio sam ih i krenuli smo na put Beograd-Zagreb. Isključili smo se kod benzinske pumpe i skrenuli na stari novosadski put. Usput sam im rekao da se ja bojim da će da me ubiju. Takav sam imao osećaj. Ismejali su me i rekli da lupetam gluposti. Veljko je rekao "kako da ne veruješ čoveku koji svesno kreće sa tobom, a misli da ćeš da ga ubiješ" - dodao je Spasojević.

Kako je ispričao, Veljko i Marko su opazili kuću u Surduku i da su mu rekli da pođe do kuće sa njima. Rekao je da im je rekao da on ne bi da pođe sa njima, tako da mu je rečeno da ne mora i da ih sačeka u automobilu. - Oni su ušli na kapiju, a ja sam okrenuo automobil i namestio sam se u smeru iz kog smo došli. Mogao sam da vidim kapiju, kada izađu da mogu da ih vidim, pošto nismo imali kako da komuniciramo. Čekao sam ih oko 15 minuta. Kada su izašli sa placa krenuo sam kolima i pokupio ih, pa smo se vratili do stadiona Partizana. To je bio prvi kontakt sa kućom u Surduku. Cela situacija mi je bila nejasna, nije mi rečeno da će iko da bude ubijen. Posle nekog vremena Belivuk od mene traži da dođem kod njega kući, mislim da me je zvao sa telefona supruge Bojane. Mislio sam da je nešto u vezi sa radovima u stanu koji je nasledio. Došao sam, nije mi ništa bilo sumnjivo. Njegova supruga je bila prisutna, ali ja mislim da ona nije znala ni mogla da pretpostavi šta njen suprug radi, barem što se tiče ubistava - rekao je. Ispričao je da je Belivuk počeo da mu "diktira neki spisak koji njemu nije bilo logičan". Na spisku su bili kablovi, lanci, čizme i kombinezoni, najloni, ekseri, molerske kape, čekić, kreč, korita i još neke stvari.

- Rekao je da hoće da osveži vikendicu njegove tetke, ja sam pitao šta će mu sve to, a on mi je samo namignuo jer mu je tu bila supruga. Kupio sam sve sa spiska i to sam posle odneo u stan na Mirijevu. Nedugo potom, Veljko je došao do stana u Mirijevu i tražio od mene da kupim više guma većeg profila i što više džakova ćumura. Nisam pitao šta će mu to, bilo mi je sumnjivo, nisam se usudio da pitam - dodao je Spasojević i rekao da je kupio oko 40 džakova ćumura od tri kilograma. Nakon dan ili dva,a oko 20 dana pre otmice i ubistva Gorana Mihajlovića, su se dogovorili da Spasojević ujutru dođe i da odnese sve što je kupio do kuće u Surduku. Veljko Belivuk i Marko Miljković su došli do Mirijeva, Spasojević je uzeo stvari sa spiska koje su bile u stanu i stavio u kamion. Iz Belivukovog blindiranog automobila Belibvuk i Miljković su prešli u kamion i otišli su u kuću u Surduku.

16:57 Gotova pauza, kreće Nikola Spasojević

Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin završio je svoje izlaganje i otpušten je iz sudnice.

Nakon pauze za sudsku govornicu izašao je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević kako bi započeo sa iznošenjem svog neometanog izlaganja. On je rekao da u potpunosti ostaje pre iskazu koji je dao pred Tužilaštvom za organizovanim kriminal.

- Ja bih morao da krenem od nekih dela koja nisu obuhvaćena sporazumom i predmet optužnice, počevši od Vlastimira Miloševića, kako bih rekao kako sam dospeo u ovu grupu. Sa Markom Miljkovićem sam išao u srednju školu i radili smo na poslovima obezbeđenja. Preko njega sam upoznao Veljka Belivuka. Vlastimir Milošević je s nama radio obezbeđenje. Marko Miljković je prestao fizički da radi obezbeđenje 2014. godine, a Vlastimir je takođe prestao. Početkom 2016. Marko Miljković me kontaktira preko kuma Peđe i saopštio mi je da želi da ubije kuma Vlastimira Miloševića jer je imao neki konflikt sa njim jer su mu bacili Molotovljev koktel na stan u Krnjači. Rekao je ili si sa mnom ili si protiv mene - rekao je Spasojević.

On je istakao da je imao izbor, ali da je znao da će da bude u problemu i ako krene tim putem i ako odbije, da će u oba slučaja da bude u problemu. - Marko mi je rekao da opserviram kretanje Vlastimira Miloševića. To je trajalo oko godinu dana, ali ja Marku nisam davao tačne informacije jer nisam želeo da se to desi. Što se tiče našeg viđanja u klubu Amnezija, to je trajalo kratko. Marko mi je rekao da ćemo da se viđamo na određenim unapred dogovorenim mestima na nedeljnom nivou kako bih mu govorio o Vlastimirovom kretanju, kad izlazi, a kad se vraća kući. Mene je izabrao jer se stan moje bivše devojke nalazi zid do zida u mestu gde je Vlastimir živeo. Roditelji moje devojke su investitori te nelegalne gradnje. Krenuli smo da se viđamo na raznim mestima u gradu da bih mu rekao kada Vlastimir izlazi iz stana i ulazi - dodao je.

Kako je rekao, u prvom momentu je bio uključen jedan od braće Kovač, a Miljković je od Spasojevića tražio da skicira koliko ima od ulaza u Miloševićevu zgradu.

- Kada sam to uradio, upoznao sam Kivača, videli smo se na Banjici ispred njegove zgrade. Marko mu je dao tu skicu u ruke. Zamolio sam da pogleda, nisam želeo da dam svoju skicu nekom koga ni ne poznajem. Posle par dana smo se opet videli sa Kovačem, on je vratio skicu i ja sam je uništio. U to ubistvo je bio uključen i Mirko Kojić, kog su Veljko i Marko nazivali Vepar. Njega sam video par puta. U celu priču se sredinom 2016. godine uključuje i Veljko Belivuk. Inače sam ga upoznao još 2013. godine kada je radio kao obezbeđenje na Fristajleru. Marka sam zamolio, poto zna ljude iz obezbeđenja, da ne čekam u redu i on me je uputio na Veljka. Nastavili smo da se viđamo, ali više nije dolazio samo Marko, već i Veljko Belivuk - ispričao je Spasojević. Rekao je da se seća da su u par navrata dolazili blizu zgrade u Ulici 27. marta i da je to bilo u drugoj polovini godine. Miljković je, kako kaže, od njega tražio i da ode do jedne kafane na Dorćolu, gde je Vlastimir držao obezbeđenje, kako bi Vlastimiru odneo dva grama kokaina, što je imalo za cilj da se zbliži sa Vlastimirom.

- Pre toga mi je dao novac da kupim telefon sa SIM karticom i daom mi je broj nakoji ću da javim da je Vlastimir to veče kad sam nosio kokain krenuo iz lokala. Ja sam u neko doba noći kad je Vlastimir krenuo kući poslao neku poruku, ne sećam se kakva tačno, ali je bila kratka poruka, možda neki znak interpunkcije. Polomio sam telefon i bacio sam ga u kontejner. Likvidacija se nije desila to veče, a ja sam tad kad sam nosio kokain pokušao da kažem Vlastimiru da mu Marko radi o glavi, ali on mi nije poverovao - dodao je.

Kad je polomio telefon, Vlastimir ga je zvao pred jutro i pitao da li ima još kokaina, a Spasojević je odgovorio da nema i da mu je doneo samo za probu.

- Bio sam srećan što se nije desilo to ubistvo. Nije mi bila namera ni želja da bilo ko bude ubijen. Opet je prošlo neko vreme i Veljko i Marko su me pitali na nekom sastanku da li sam video Vlastimira da izlazi tog dana, gde sam ga video i kako je bio obučen. Ja namerno nisam rekao istinu, rekao sam da je imao zelenu jaknu, a oni su rekli da je imao crvenu. Ja sam se uplašio, ustuknuo sam. Posle su se dosetili da postave kameru koja će da gleda na Vlastimirov stan, a da ja svojoj tadašnjoj devojci složim priču da kamera služi za bezbednost stanova. Pored Vladimirovog je bio još jedan stan za koji se interesovao neki Crnogorac. Risiver je morao da se stavi u stan i nisam mogao to da sakrijem i rekao sam da je neophodno da se postavi iz razloga bezbednosti tog drugog stana - objasnio je okrivljeni saradnik.

Kako je rekao Marko Miljković i Vlastimir Milošević trebalo je da postanu vlasnici tih stanova i da reše problem sa Crnogorcima. Marko je, kako je rekao, u jednom momentu odustao od te nadogradnje i to je "spalo" na njega.

- Posle toga, krajem 2016. godine, se postavlja ta kamera. Marko je rekao da će doći majstor Kosta, a dosta kasnije se ispostavlja da je to drugar Srđana Lalića. Meni je rečeno da on ne zna zašto postavlja tu kameru. Baš su Veljko i Marko komentarisali: "E, da zna zašto postavlja kameru". Os postavljanja kamere do izvršenja krivičnog dela prošlo je oko mesec dana. Kada je postavljena kamera, ja nisam toliko dolazio tu jer sam očekivao da se desi u bilo kom momentu i nisam hteo da se zateknem na licu mesta. To je to što se tiče Vlastimira Miloševića. Nisam hteo da učestvujem u ubistvima. Čovek uvek ima izbor, a ja sam birao da idem linijom manjeg otpora - zaključio je Spasojević priču o pripremanju ubistva Vlastimira Miloševića. Dodao je da mu je Veljko Belivuk nakon ubistva rekao da mora da uništi kameru i risiver i da, ako ga slučajno uhapse, kaže da je sam montirao kameru i "da se ništa ne boji, ako bude uhapšen da će u pritvoru biti najviše godinu dana". Risiver je, kako je rekao, otvorio čekićem i šrafcigerom i iskrivio i uništio hard disk, kao i da je "izlomio sve što je mogao", a potom sve bacio u kontejner.

16:15 Hrvatin "osuo paljbu" po Belivuku i Miljkoviću

Advokat Vladimir Petrović pitao je Hrvatina za koje delo je sklopio sporazum sa tužilaštvom, na šta je okrivljeni saradnik odgovorio da je potpisao u vezi sa ubistvima Milana Ljepoje, Gorana Veličkovića, Nikolu Mitića i Zdravka Radojevića, ali da svakako mora da govori o svemu o čemu ima saznanja. Na pitanje da li je sporazumom o priznanju krivice obuhvaćena odluka o pritvoru, Hrvatin je odgovorio da jeste i da se "on nalazi u pritvoru, kao i ostali optuženi".

- U sporazumu je da sam sklopio dogovor na 15 godina, a nalazim se u pritvoru kao i svi ostali - rekao je Hrvatin i nije želeo da komentariše bilo šta od navoda o ukidanju pritvora ili zabrani napuštanja boravišta. Hrvatinov advokat Goran Petronijević istakao je da su pitanja koja postavlja Vladimir Petrović zabranjena jer je Petrović sve vreme Hrvatina pitao o donetoj presudi i žalbi na presudu, a presuda Hrvatinu nije doneta i ona će da bude izrečena kada i ostalim optuženim.

Na pitanje Petrovića koji su Hrvatinovi motivi da sklopi sporazum, Hrvatin je rekao da je znao da je nađena mašina, da mu je pokazana njegova slika, kao i video snimak i dodao da je bio u situaciji da razmisli šta želi da uradi, te je odlučio da sklopi sporazum sa tužilaštvom i da je to uradio prvi. Upitan zbog čega je progovorio ako je postojala lojalnost grupe, Hrvatin je rekao da ni drugi nisu bili lojalni.

- Ako Miljković i Belivuk mogu da nameste momke koji su optuženi za ubistvo Bojana Mirkovića u naselju Belvil, što ne bih i ja govorio sada ovako kada smo svi popadali - rekao je Hrvatin.

16:00 Advokati ispituju Hrvatina

Advokat Stefan Jokić pitao je Hrvatina da li je Aleksa Stošić bio obezbeđenje Veljku Belivuka i Marka Miljkovića, na šta je Hrvatin odgovorio da Stošić nikada nije bio u obezbeđenju.

- Mene je zbunio taj ručak i zato sam prvobitno rekao da je Stošić učestvovao. Iskren da budem, kada sam dobio optužnicu i video delove prepiske sa "Skaja", to mi je pomoglo da se prisetim ko je šta radio - rekao je Hrvatin.

Advokat Nikola Jerković pitao je okrivljenog saradnika kakav je odnos sa braćom, ako je rekao da je sa ostalim okrivljenima imao bratski odnos, Hrvatin je rekao da je to iskren odnos. Branilac je Hrvatina pitao o njegovom boravku u zatvoru i uslovnom otpustu, a potom započeo sa postavljanjem pitanja o Srđanu Laliću, pri čemu je Hrvatin objasnio da Lalića poznaje sa Radove tribine i da, koliko je njemu poznato, Lalić tada nije prodavao narkotike.

Na pitanje da li su ostali okrivljeni imali obične telefone, Hrvatin je rekao da on jeste, da verovatno jesu i drugi, ali da je on sa svima komunicirao isključivo preko "Skaj" aparata.

Na pitanje da li ima saznanja o tome da se Trajko družio sa nekim od nestalih lica u postupku, Hrvatin je rekao da "zna za Šarca, ali on nije nestao", kao i da zna da je bio u komunikaciji sa pokojnim Gligorijevićem.

Upitan da li je mašina za mlevenje mesa radila do poslednjeg dana, Hrvatin je odgovorio da jeste. Hrvatin je rekao i da je foto dokumentaciju MUP prvi put video kada je ona predočvana u sudu okrivljenom saradniku Srđanu Laliću, kao i da ne zna ko je doneo odluku o tome da on neće da ide u pritvor, već da je pristao da sarađuje i da nakon toga nije odveden u pritvor.

15:30 Miljković za govornicom

Janković je završio, za govornicu izlazi Marko Miljković.

Miljković: Ja neću da dužim, imam par suđenja. Juče si pominjao da si se kupao pre odlaženja na Dunav da nebi ostavljao tragove u automobilu, a da se Lalić i Miloš Budimir nisu tada kupali?

Hratin: Kupali su se posle. Ja sam se kupao jer sam završio posao, što se oni nisu kupali, pitaj njih

Miljković: Da li smo mi nekada nosili sa sobom vatreno oružje, hladno oružje?

Hrvatin: Nisam siguran, bilo ga je u bazi

Miljković: Da li smo nosili oružje prilikom opservacije, vezano za Nikolu Mitića.

Hrvatin: Ja i Lalić nismo, za ostale ne znam, nisam ih pretresao. Vas nisam video dok nismo oteli Mitića.

Miljković: Da li smo imali sumnje da su ovi koji nas opserviraju naoružani?

Hravatin: Sumnja je postojala

Miljković: Jel moguće da sam ja Stiven Sigal, da izlazim pred čoveka koji nas prati?

Hravtin: Ti si hrabar momak, šta da ti kažem. Stiven Sigal je nosio oružje

Miljković: Vidim, gledao si filmove.

Sudija je prekinula raspravu Miljkovića i Hrvatina o Sigalu, oružju i filmovima.

Miljković: Interesuje me, Lalić je rekao da smo Danilu Vučiću hteli da pripišemo ubistvo Lazara Vukićevića, da li si ti bio tu kada smo dogovarali?

Hratin: Nisam.

Miljković: Da li smo oružje vatreno nosili ikada prilikom tih navlačenja?

Hrvatin: Ne

Miljković: Rekao si da ste nosili prilikom Vukićevića?

Hrvatin: Marko Budimir mi je rekao da ima pištolj kada smo videli čoveka za kog smo pomislili da mu je pratnja

Miljković: Rekao si da se sećaš kako si bio obučen samo kada si preuzimao onih 600.000 i da li si nosio masku?

Hrvatin: Rečeno mi je da javim kako sam obučen

Miljković: Sad me zanima nešto za šta nisi oputžen, gde si bio 20.04.2020. godine?

Hrvatin: Ne sećam se

Miljković: Da li imaš veze sa pokušajem ubistva Marka Nikolića na groblju Lešće toga dana?

Hrvatin: Ne.

Miljković je završio ispitivanje i u pratnji šestorice zatvorskih stražara vratio se u boks u kom sede optuženi.

15:15 O Skaj aplikaciji i Ljepoji

Janković: Da li sam ti nekada slao selfi sa nekog mobilnog, pa i sa "Skaja"?

Hrvatin: Nisi.

Janković: Da li si nekada video da pišem sa "Skaja"?

Hrvatin: Verovatno kad smo bili na moru.

Janković: Kako zaključuješ da sam ja iza naloga Hel?

Hrvatin: Kada me je Veljko kontaktirao da pomognem tebi i Draganiću za mašinu. Dogovorili smo se preko "Skaja" da me pokupiš da me odvezeš tamo. S tobom sam se našao, išli smo tvojim autom, komentarisali smo tvoje brisače jer nisu mogli da rade.

Janković: Da li si fizički video da komuniciraš sa mnom? Ja s tobom nikada nisam išao nigde. Nisi video u mojim rukama da na ekranu piše Hel ili stoji slika naloga? Jesi video uopšte da imam aparat.

Hrvatin: Naravno da jesam. Bio je tamniji i isto si nosio "gugl piksel".

Janković: Kako pre izjave u užilaštvu ne znaš da je Hel Nebojša Janković? Njegovo objašnjenje nije odgovor da on vidi da ja pišem sa nekog naloga. Jesi to čitao s nekog papira da je Hel Janković?

Sudija: Jankoviću, pređite na sledeće pitanje.

Jaković: Da li su ti poznati nadimci Mućaćo i Preševa?

Hrvatin: Nisu.

Janković: Da li sam to bio ja?

Hrvatin: Ja mogu samo da tvrdim kako si ti upisan, a to je bilo Helboj, a zvali smo te Hel.

Janković: To ti misliš da sam ja imao "Skaj". Optužnica kaže da sam ja bio Mućaćo i Preševa. Da li sam u nekoj vezi sa primopredajom novca i oružja gde je dolazio ovaj navodni Džoker?

Hrvatin: Koliko se sećam, za ovo prvo, u drugoj polovini avgusta, bili ste ti i Lalić.

Janković: Da li znaš da je mašina bila peskirana ili ne?

Hrvatin: Juče sam rekao da znam da je išao na čišćenje. Ako je peskiranje čišćenje, onda je bilo peskirano.

Janković: Koje su boje delovi kad ti navodno sklapaš?

Hrvatin: Korito je svetlije boje, a ovo ostalo neke tamnije bordo ili cigla boje.

Janković: Koje je boje čelik kad se peskira?

Hrvatin: Ne znam.

Janković: Da li znaš da se posle peskiranja obavezno maže farbom ili hromom da ne bi korodiralo?

Hrvatin: Ne.

Janković: Znači ne znaš ni koje su ti boje delovi. Da li si video Miljkovićev telefon koji nije "Skaj"?

Hrvatin: Ne znam, isključivo smo komunicirali preko "Skaja.

Janković: Rekao je da je video neke slike na telefonu koji nije "Skaj", zato pitam. Ajmo Ljepoja. U kom trenutku pitaš da odvezem Veljka i tebe da vas odvezem do prodavnice?

Hrvatin: Kada ste se izvezli iz garaže da idete na Dunav da se prospu ostaci. Rekao sam kad se vratiš da nas voliš.

Janković: To stoji 24. jula, a imaš još jednu izjavu da si me putao tek kada sam se vratio u dvorište.

Hrvatin: Znam kako sam rekao, ti formulišeš pitanja kako tebi odgovara.

Sudija: Opet citirate odgovor koji je dao u svojstvu optuženog.

Jaković: Ne znam da li može da se koristi snimak koji se koristi od 9. decembra gde se vidi kako Hrvatin prilazi autombilu i razgovara sa vozačem. Da li ti je poznata rečenica Lalićevog iskaza da je vozio Marka Budimira, Marka Miljkovića, Draganića i nije siguran da je tu bio Janković, ali za ovu trojicu je siguran. Rekao je da je čekao u kući i uklanjao tragove. Rekao je da je pokupio sve kasnije. To je Lalićev iskaz za navodno ubistvo Ljepoje. Lalić je slikovito objasnio kuda je vozio "astru". Pošto si ti rekao da je Janković vozio "astru", da li za Lalićev iskaz možemo da kažemo da je laž?

Hrvatin: Ja ostajem pri svom iskazu.

Janković: Zašto si rekao da je Lalić zatezao žicu oko Ljepojinog vrata, kad on to nije rekao?

Hrvatin: Zato što se tako desilo. Ostajem pri svom iskazu.

Janković: Rekao si da si robijao zbog prethodnog režima. Da li sada pokušavaš zbog prethodnog iskustva da namestiš ovim ljudima da ne bi ležao ni dana u zatvoru?

Hrvatin: Ja sam u to vreme bio u zatvoru zbog navijačke stvari i tada smo svi išli u paketu. To je bilo u vreme Tatona. Janković je rekao da nema više puitanja, a za reč se javio Marko Miljković.

14:40 Nebojša Janković ispituje Hrvatina

Za sudsku govornicu istupio je okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin, a iz dela u kom sede optuženi Vlade Draganić je pokazao da nema više pitanja, te je za postavljanje pitanja istupio Nebojša Janković.

Takođe, Marko Miljković se javio i rekao da ima još deset pitanja.

Janković: Ko vidi "reno senik" ko Laste, ti ili Marko Budimir?

Hrvatin: Marko Budimir, rekao sam.

Janković: Da li su na lasti u "insigniji" bili Marko Budimir i Belivuk ili Marko Budimir i ti?

Hrvatin: Marko Budimir i ja.

Janković: Da li ti je poznata izjava da je Veljko rekao da imaju posla, da su znali da Zdravko dolazi sivim ili srebrnim "Pasatom". Tu si rekao da su u automobilu bili Marko Budimir i Belivuk.

Sudija: Ne možete da koristite iskaz koji je dao u svojstvu osumnjičenog.

Advokat Jerković: Taj iskaz se nalazi u optužnici, jedino da pozovemo tužioca da izmeni optužnicu i da odložimo postupak.

Sudija: Odbija se da se predočava iskaz koji je dao u svojstvu optuženog.

Advokat Jokić: Je l' to znači da mi koristimo samo delove optužnice?

Sudija: Ovo je obrazloženje, mi ne koristimo obrazloženja. Veće ne dozvoljava da se predočavaju iskazi dati u svojstvu optuženog jer je on u svojstvu okrivlejnog saradnika. Sledeće pitanje.

Janković: Znači ja ne mogu ništa da koristim, već samo ono što su ga dve godine učili da priča i da uklapa iskaz sa Lalićevim. Pričao je da je Belivuk bio u kolima, to stoji u optužnici. Koliko ja znam, mi smo u zatvoru na osnovu te optužnice. Koga piaš da li Janković čeka Radojevića u "seniku"?

Hrvatin: Nisam pitao nikog, to sam uopotrebio onako u svom izgovoru. Nisam se ni sa kim dogovarao oko svoje prijave, i nikoga ne pitam oko svoje izjave. Ali dobro.

Janković: Pa nije dobro. Kakvi su to komentari? Veče, molim vas. Da li si video "senika" da odlazi ka auto putu ili ka Lasti?

Hrvatin: Video sam kad odlazi ka auto-putu. Bilo je dvoje ljudi u kolima. Ti voziš senika, takav je bio dogovor i plan.

Janković: Da li fizički prepoznaješ vozača?

Hrvatin: Tebe sam prepoznao.

Janković: Šta bi s onim da nosim masku i kapu?

Hrvatin: Pa nisam rekao da nisi nosio, nego da sam te prepoznao.

Janković: Da li su na "seniku" zatamnjena stakla

Hrvatin: Nisu.

Janković: Ako si video Radojevića u autu što nisi rekao?

Hrvatin: Evo, sad sam rekao.

Janković: A sad si se prisetio? Treba ti dve i po-tri godine da se setiš. Vozilo je u pokretu, ja imam masku, i Radojevića si prepoznao. A videli smo da Lalić ne može da prepozna samog sebe u kolima na naplatnoj rampi gde ga je snimila kamera visoke rezolucije. Koliko ja mrzim Gorana Veličkovića?

Hrvatin: Nismo pričali o tome da li i koliko mrziš Veličkovića. Kad sam rekao da su ga svi mrzeli, mislio sam na Belivuka, Miljkovića i braću Budimir.

Sudija: Da li ste poznavali Vuka Vučinića?

Hrvatin: Ne poznajem čoveka.

Janković: Da li ja poznajem Veličkovića pre navodne otmice?

Hrvatin: Ne znam.

Janković: Odakle Miloš izlazi pri navodnoj otmici Goksija? Imamo različite iskaze. Jednom izlazi iz kukurura, a onda sa vozačkog mesta pikapa.

Hrvatin: Oni se hvataju bukvalno za svaku reč kako mu odgovara. Pričao sam da je auto bio u kukuruzu. Draganić juče ne zna ni da pročita šta mu je advokat Marko Miljković rekao da pročita. Već sam objasnio.

Janković: Imamo onda da Lalić kaže da je Miloš Budimir sa njim u kukuruzu. Okej. Ko više policija?

Hrvatin: Ti vičeš.

Janković: Rekao si da i Belivuk i Lalić istrčavaju iz kukuruza i viču policija.

Hrvatin: Naravno, svi viču policija.

Janković: Dao si dva različita iskaza. Ko otvara gepek "kedija"?

Hrvatin: Ti.

Janković: Lalić je rekao da Šurić otvara. Je l' on laže?

Hrvatin: Ne, nego Lalić nije mogao da vidi.

Jaković: Pa bio je udaljen 10 metara, isto kao ti i ja.

Hrvatin: Ne znam, to pitaj njega.

Janković: Ko obara Veličkovića?

Hrvatin: Rekao sam.

Janković: Različiti su iskazi. Ti kažeš da je jedan, Lalić da je drugi.

Hrvatin: Pa ti pitaj Lalića.

Janković: Pa vas dvojica ne možete da se usaglasite, a slušao si ga kako ovde priča o tome. Znači jedan od vas laže.

Hrvatin: Ali jedan govori istinu.

Janković: Da li kad prilazi Veličković ja držim kesicu u ruci i šta radim s njom?

Hrvatin: Ne držiš, one se nalaze na početku tovarnog dela da simuliraju pištolej. Ja sam mislio da su pištolji tu, tek posle sam saznao da pištolji nisu ni bili tu.

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.