ESPRESO INTERVJU NEDELJE Sonja Biserko: Srbija će morati da prizna Kosovo! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

samo na espreso.co.rs

ESPRESO INTERVJU NEDELJE Sonja Biserko: Srbija će morati da prizna Kosovo! (VIDEO)

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko govori o sudbini velikosrpskog nacionalizma, njegovoj koristi, odnosno šteti za Srbiju, kao i o mnogim drugim temama

Objavljeno: 14:26h
Milka Radović

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, u intervjuu za Espreso govori o sudbini velikosrpskog nacionalizma, njegovoj koristi, odnosno šteti za Srbiju, da li je proevropska orjentacija u Srbiji iskrena...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Biserko otkriva koji je njen stav prema rehabilitaciji Draže, Nedića, Kalabića, Stepinca, Aćif - efendije, Barišića, o patriotskom vozu iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zašto je "građanska" opcija u nikad većem zaostatku u odnosu za "nacionalnom", koja je sudbina levice u Srbiji i globalno, komentariše ustaški ispad Stjepana Mesića, govori šta misli o Jasenovcu, o Kosovu, da li će ga Srbija ipak priznati na kraju, zašto su Srbi glavni krivci za sve loše na Balkanu, od Kosovskog boja do danas, šta misli o Evropskoj uniji, o ulasku Srbije, o Vojislavu Šešelju i Haškom tribunalu, o predsedničkim izborima i idealnom kandidatu za predsednika Srbije, komentariše trenutnu političku situaciju u Srbiji, i otkriva čime se trenutno bavi Helsinški odbor za ljudska prava.

Pogledajte ceo intervju u videu:

Šta mislite o velikosrpskom nacionalizmu - koja mu je sudbina i koja je njegova korist, odnosno šteta za državu Srbiju?

- O tome se već govori poslednjih 30 godina i to je tema koja nažalost nije sišla sa dnevnog reda, i koja je Srbiji donela velike štete, a i celom regionu. Još se, nažalost, nije odustalo od tog projekta, posledjih meseci smo svedoci radikalne retorike, koja liči na onu Miloševićevu iz '90 - ih i ranije. Ponovo se oživljava srpsko pitanje sa jakom tendencijom da se ono internacionalizuje, međutim, kada govorimo o tom pokušaju da se ono postavi ponovo na dnevni red, treba imati u vidu i taj međunarodni kontekst, zašto su sada ponovo oživeli ti zahtevi, odnosno, zašto je oživela ta iluzija da je moguće ostvariti taj program. Tu, pre svega treba imati u vidu ulogu Rusije, koja na neki način priželjkuje ili kreira opstrukcije na Balkanu, pogotovo za Srbiju i njenu orjentaciju ka Evropskoj uniji. To se dešava pre svega, da bi testirala jedinstvo EU, NATO i SAD, ali i da bi odvratila pažnju Zapada od istočne njene granice. S obzirom da posmatra da je njeno širenje, EU ka Istoku protiv njenog interesa, odnosno da zalazi u njenu interesnu sferu, u tom smislu rekla bih da sadašnja srpska elita, ona koja je angažovana na tom projektu sledi tu liniju, očekujući da će možda zahvaljujući toj ulozi Rusije na Balkanu biti u mogućnosti da ostvari svoje planove iz '90 - ih.

Da li je proevropska orjentacija vlasti u Srbiji iskrena?

- Ja bih rekla da nije. Imajući u vidu retoriku koja je dnevno na delu, kada govorimo o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji je jedan od uslova Srbije za napredak u pregovorima, onda možemo reći da je sve što se dešava u javnosti na tu temu kontraproduktivno. To je rasistički jezik, jezik koji nikako ne ohrabruje normalizaciju i koji traži dnevne prepreke kako bi se taj dijalog nekako zamrzao, i to sve jer se očekuje da će u toj novoj međunarodnoj konstalaciji biti moguće podeliti Kosovo, i dobiti Republiku Srpsku, koju tretiraju kao glavni ratni plan '90 - ih.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.