ESPRESO INTERVJU NEDELJE Sonja Biserko: Srbija će morati da prizna Kosovo! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

samo na espreso.co.rs

ESPRESO INTERVJU NEDELJE Sonja Biserko: Srbija će morati da prizna Kosovo! (VIDEO)

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko govori o sudbini velikosrpskog nacionalizma, njegovoj koristi, odnosno šteti za Srbiju, kao i o mnogim drugim temama

Objavljeno: 14:26h
Milka Radović

Hoće li to biti moguće?

- Ja se nadam da neće jer bi to bilo i za samu Srbiju kontraproduktivno i štetno. Drugo, posle 25 godina velikog angažmana Svetske zajednice na Balkanu, da ga pacifikuje, da konsoliduje te nove države, da ih stavi u nekakav okvir, pre svega mislim na Evropsku uniju koja je otvorila mogućnost članstva svim zemljama Balkana 2003. na Samitu u Solunu, zatim Savet Evrope, NATO partnerstvo...sve je to neka arhitektura koja pomaže da se Balkan stabilizuje i konsoliduje. Po mom dubokom uverenju, članstvo u EU za sve zemlje na Balkanu jeste kišobran koji garantuje prosperitet i nekakav razvoj u relativno mirnim i stabilnim okolnostima jer je EU svojevremeno bila glavni mirovni projekat i zato mislim da je za Srbiju vrlo važno da je za Srbiju veoma važno da ostane na tom putu, bez obzira na sumnje koje, manje više, svi imaju u pogledu iskrenosti te orjentacije. Srbija u velikoj meri zavisi od Evropske unije, njene pomoći, i toga Srbija ne može da se odrekne.

Koji je vaš stav prema rehabilitaciji Draže, Nedića, Kalabića, Stepinca, Aćif - efendije, Barišića?

- Raspad Jugoslavije doveo je mnogih problema koji se tiču identiteta svih tih novih država u regionu. Sve zemlje u regionu su se odrekle ili distancirale Jugoslavije, ona je tretirana sa vrlo lošim konotacijama, i u tom smislu rekla bih da su sve te zemlje i nacionalne elite okrenule se prošlosti gde traže identifikaciju sa određenim ličnostima, nažalost u ovim slučajevima negativnim, fašističkim snagama, u Drugom svetskom ratu koje su poražene. Jugoslavija je bila jedna od retkih zemalja koja je svojim antifašističkim pokretom bila relevantna na strani pobednika, većina elita u regionu se odriče toga i izjednačava antifašistički pokret sa raznim fašističkim formacijama, od Slovenije pa do Makedonije. Ja vidim pre svega problem stvaranja identiteta, i nesposobnost da se prihvati realnost onakva kakva jeste, i da se prihvati odgovornost za određene periode u prošlosti, posebno kada se tiče '90 - ih.

Šta mislite o patriotskom vozu koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu?

- Mislim da je to bila jedna smišljena provokacija, smišljeno je da bi se isprovocirala druga strana, u čemu su i uspeli. Mislim da su i Srbija i Kosovo dobili opasne opomene od strane Evropske unije, i to se vidi upravo brzinom kojom je zakazan novi sastanak. Obe strane su bile posle sastanka rezervisane u pogledu uspeha, ali važno je da su ponovo seli za sto.

foto: Filip Plavčić

A, šta bi se dobilo tom "smišljenom provokaciom"?

- Ideja je bila da se isprovocira nekakav sukob, gde bi došlo do raznih optužbi, i pokušaja da se Kosovo podeli. Najvažnija prepreka između te dve strane je interpretacija Briselskog sporazuma, tu Srbija pokušava da sever Kosova, njegov status definiše kao onaj koji ima Republika Srpska.

Koji je vaš komentar na ustaški ispad Stjepana Mesića o Jasenovcu? On je rekao da je Jasenovac bio "radni logor", da su ljudi poslati u Jasenovac time bili su "praktični spaseni", jer je dolazak u Jasenovac značio da neće biti pobijeni, već korišćeni kao radna snaga...šta mislite o tome?

To ne dolikuje Stjepanu Mesiću, koji je za vreme svog predsedništva ipak uspeo da antifašizam nametne kao državnu politiku. Ta izjava iz '90 - ih je verovatno nešto čega se on danas stidi, a bila je rezultat te opšte atmosfere koja je u to vreme vladala.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.