Beži, ali u budućnost! 10 najpoznatijih citata Zorana Đinđića (FOTO)
Foto: Fonet

danas bi napunio 64

Beži, ali u budućnost! 10 najpoznatijih citata Zorana Đinđića (FOTO)

Premijer koji je ubijen u atentatu ispred sedišta Vlade 12. marta 2003. godine rođen je na današnji dan
Objavljeno: 10:41h

Prvi neuspeli pokušaj bio je pokušan je sredinom februara 2003, kada je grupa atentatora u kojoj su bili Zvezdan Jovanović, Željko Tojaga zvani Žmigi, Mile Luković zvani Kum i još jedna osoba planirala je da ubije Đinđića na auto-putu, Odustali su od toga zbog navodnog straha od prevelikog broja žrtava, a prisutni u blizini bili su i Dušan Spasojević i još nekoliko osoba.

Drugi neuspeli pokušaj pokušan je 21. februara na autoputu Beograd - Zagreb.

Nakon filmske jurnjave uhapšen je vozač kamiona „mercedes“ koji nije bio registrovan bio je Dejan Milenković Bagzi, pripadnik Zemunskog klana čija je namera bila da zaustavi kolonu, dok su se u blizini nalazili zaverenici s namerom da minobacačem „zoljom“ ubiju premijera.

foto: Profimedia

Treći neuspeli pokušaj

Nekoliko dana kasnije, 7. marta, grupa u kojoj je ponovo bio Jovanović, planirala je da snajperom ubije Đinđića ispred zgrade Savezne skupštine sa gornjeg nivoa garaže „Tri lista duvana“, na uglu Ulice kralja Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, ali je od toga odustala ponovo se, navodno, plašeći slučajnih žrtava, konkretno – novinara koji su se nalazili ispred zgrade Skupštine.

Nažalost, četvrti atentat na premijera bio je, za likvidatore uspešan, a za njega - fatalan.

foto: Profimedia

Kobnog dana, dok je premijer otvarao vrata zgrade Vlade, Jovanović, koji je ranije već pokušavao atentat na njega, je ispalio dva metka iz puške „Hekler & Koh G3“.

Prvi metak pogodio je Đinđića u grudi, dok je drugi pogodio Milana Veruovića, njegovog šefa obezbeđenja u trbuh i zatim, rasprsnuvši se o zgradu, Đinđiću naneo ranu na desnoj butini.

foto: Wikipedia/Matija

Uprkos borbi lekara za njegov život, premijer je podlegao povredama u Urgentnom centru.

Sahranjen je 15. marta u Aleji velikana, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.