SRBIN IZMISLIO SVETSKU REČ GODINE: Da li znate šta je post-istina? (VIDEO) (GIF)
Foto: wikipedia / Mountlovcen8

CILJ OPRAVDAVA SREDSTVO

SRBIN IZMISLIO SVETSKU REČ GODINE: Da li znate šta je post-istina? (VIDEO) (GIF)

Istina je samo alat, sredstvo, kao i laž. Tako nalaže Makijavelizam 21. veka.
Objavljeno: 18:58h

Dakle, više nije samo laž, već post-istina. Urednici iz Oksforda prepoznali su zašto baš ova reč, bolje nego ijedna druga iz jezičkog univerzuma, najbolje pristaje jadnom stanju u kome se ljudska rasa našla zahvaljujući demokratski izabranim političarima.

Živimo u eri post-istinitosti koja „označava da objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja, od emocija i ličnih uverenja pa istina postaje irelevantna”. Ovo nije potpuno nova reč, i naučnici iz oksfordskog rečnika korektno ističu da ju je prvi put upotrebio „američki Srbin” Stiv Tešić još 1992. u tekstu objavljenom u američkom levičarskom nedeljniku „Nejšen”. Oksford ovom prilikom nije dalje razrađivao kojim povodom je Srbin upotrebio reč post-istinitost. Napominje se da se obično bira neka reč koja je ušla u opticaj u poslednjih deset godina. Srbin je na eru „postistinitosti” u politici ukazao još pre više od četvrt veka i zato ga pominju čak i najeminentniji lingvisti, povezujući ga sa današnjim dramatičnim političkim okolnostima. - objasnila je Zorana Šuvaković iz "Politike".

Stiv Tešić, foto: wikipedia / Mountlovcen8

Nešto što u korenu asocira na Makijavelizam, kao (politički) cilj koji opravdava sredstvo (pobeda na izborima, diskreditovanje oponenata), a delom i na Gebelsizam, kao 100 puta ponovljena laž koja postaje istina, time je dobila i novo izdanje, za 21. vek. Dakle, nije bitno šta smo rekli, već šta smo postigli, a o istini ćemo posle... Istina je samo alat, sredstvo, kao i laž.

Reč koja nije reč izabrana za reč godine!

Svake godine, Oksfordski rečnik prati kako se engleski jezik menja i bira reči koje odražavaju raspoloženje godine.

(AS)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.