U KINI MOŽE, U SRBIJI NE MOŽE: Sale Đorđević je SUROVI PROFESIONALAC, Kinezi mu se klanjaju
Aleksandar Đorđević, Foto: EPA-EFE/MARK EVANS, Starsport

mundobasket 2023

U KINI MOŽE, U SRBIJI NE MOŽE: Sale Đorđević je SUROVI PROFESIONALAC, Kinezi mu se klanjaju

Može li Sale da iznenadi Srbiju?

Objavljeno:

Možda je Aleksandar Đorđević činio čuda sa reprezentacijom Srbije kao igrač i selektor, ali ovog puta mu to kao treneru Kine to nije ni u mislima.

Azijska reprezentacija će prva na megdan Pešićevim "orlovima", a možda bi bilo makar malo neizvesnosti da se nisu sastali nedavno na Kupu solidarnosti u Šenženu.

Srbija je mogla da slavi i ubedljivije od 87:64, ali su naši reprezentativci igrali smo onoliko koliko je bilo dovoljno.

Iako će "orlovi" na najvećoj košarkaškoj smotri biti bez najveće zvezde Nikole Jokića i još nekoliko zvučnih imena, nema ni govora o iznenađenjima u grupi u kojoj su pored Kine, selekcije Portorika i Južnog Sudana.

Đorđević sa igračima
Đorđević sa igračimafoto: Lo Ping Fai / Xinhua News / Profimedia

Sama činjenica da slovimo za 9. favorite na Svetskom prvenstvu(čime se ne zadovoljavamo), a prvi rivali tek za 20, dovoljno govori o moći reprezentacija. Kinezi učestvuju 10. put na svetskim šampionatima, od poslednjih 6, na 5 su uzeli učešće i nisu se proslavili.

Najveći uspeh su doživeli 1994. kada su osvojili osmu poziciju, dok su 2019. biti domaćini i zabeležili razočaravajući rezultat - 24. mesto od 32 učesnika. Upravo im je taj neuspeh bio alarm da u njihovoj reprezentativnoj košarci mora nešto da se menja i krenuli su od selektora.

Aleksandar Đorđević - najveća zvezda tima

Kinezi su konačno doveli stručnjaka koji je pogurao nacionalni tim napred, a igrači su mu vratili zalaganjem i borbenošću, što se videlo u meču sa Srbijom. Đorđevićev je jednom prilikom objasnio na koji način motiviše igrače.

- Trudim se da budem u kontaktu sa igračima svaki dan, ne samo da ih kontaktiram sa "Kako ste, šta radite", već i da im šaljem video snimke - rekao je jednom prilikom Đorđević.

Pešić i Đorđević
Pešić i Đorđevićfoto: Starsport©

- Jedan igrač, na primer, dobija zadatak da gleda Rudija Fernandesa sa meča Kine i Španije 2008. godine da vidi koliko je Rudi bio agresivan u odbrani, kako je tada igrao.

- Postoji i analiza kroz utakmice na velikim takmičenjima kako iz vremena kada je Jao Ming bio tamo, tako i iz 2019. i 2016. kada smo se sastajali sa njima(misleći na Srbiju).

Najveća imena

Kada bacimo pogled na spisak igrača Aleksandra Đorđevića, pored njegovog imena se ističe Kajl Anderson koji je prvi naturalizovani kineski košarkaš u istoriji.

Zanimljivo je da je morao da se odrekne američkog državljanstva, da bi uzeo kinesko, a od njega se očekuje da preuzme lidersku ulogu.

Dobio je i novo ime Kajer Li i jedino je ime koje je proteklu sezonu završilo u najjačoj košarkaškoj ligi.

Anderson vuče kineske korene sa majčine strane, čija je baba delom Kineskinja, a njen otac je Kinez.

Kajl Anderson
Kajl Andersonfoto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

On je u dresu Minesota Timbervulvsa beležio 9.4 poena, 5.3 skoka i 4.9 asistencija.

Pošto dugogodišnji vođa Guo Ailun nije u timu, Đorđević ima zahtevan zadatak da poveže redove. Zato se nada da će Anderson da preuzme lidersku ulogu i pokaže kvalitet, iako se od njega ne može očekivati da zatrpa koš rivala.

Od 12 igrača čak 10 igra na teritoriji Kine, a pored naturalizovanog Kineza ime koje se ističe je Kui Žui, igrač kojeg su svojevremeno kao 43. pika druge runde draftovali Hjuston Roketsi.

On je Kineze na putu do Mundobasketa predvodio sa 16.7 poena i 10.2 skoka. Igrači na koje takođe treba obratiti pažnju su Žao Rui, Sun Mingu i Žao Jiveji, a oni su dugogodišnji reprezentativci koji vrlo dobro znaju šta znači nositi nacionalni dres.

Đorđević je definitivno doneo moderni pristup košarci u Kini i još jednom pokazao da su srpski treneri toliko cenjeni u inostranstvu upravo zbog toga što se dobro adaptiraju na sve uslove.

Poznato je da "Sale nacionale" ima izričit stav o strancima u reprezentaciji i u timu Srbije mu je to bilo nepojmljivo.

Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđevićfoto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Na novom zadatku je zvezda tima naturalizovani Kinez, što dokazuje da je u pitanju surovi profesionalizam.

- Moj stav o strancima u reprezentaciji Srbije odavno se zna. Mnogo puta sam jasno rekao da me angažovanje stranih igrača u nacionalnom timu ne interesuje i to ću sada ponoviti poslednji put. Više neću reagovati na ovakve tabloidne vesti koje se plasiraju - bio je jasan Sale dok je bio na klupi Srbije.

Kao selektor "orlova" je tvorac srebrne ere reprezentativne košarke, a od njegovog odlaska i dalje čekamo na medalju.

Bonus video:

01:38

Bogdan pogodio iz nemoguće pozicije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.