OVAJ RECEPT ZA LJUTENICU JE STAR 100 GODINA: Ljutkasta tačno PO MERI, bez nje ZIMA ne može da SE ZAMISLI
Ljutenica u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

zapišite pripremu

OVAJ RECEPT ZA LJUTENICU JE STAR 100 GODINA: Ljutkasta tačno PO MERI, bez nje ZIMA ne može da SE ZAMISLI

Ljutenica po receptu koji je star 100 godina je idealna za zimnicu, uz svako jelo možete da je jedete

Objavljeno:

Neke domaćice već spremaju zimnicu, a znamo da se kod nas tradicionalni recepti prenose sa kolena na koleno.

Ljutenica je nezaobilazna, a ovaj recept je star 100 godina i takav ukus ne može da parira nijednom.

Evo šta vam je sve potrebno da bistte pripremili ovu pikantnu zimnicu:

Ljutenica
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

20 kg crvene paprike

10 kg paradajza

5 kg patlidžana

3 kg šargarepe

4-5 komada ljute paprike

1 kesica mlevenog bibera

1 kesica mlevenog kumina

2 supene kašike čubar (začin)

Ljutenica
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

1 flaša ulja

200 grama šećera

so - po ukusu

Priprema: Paradajz se oljušti i samelje mašinicom za mlevenje mesa. Sipa se u veliki bakarni kazan (ili šerpu, pleh, sa čim god raspolažete), stavljate na ne mnogo jaku vatru i počinje dugo i neprestano mešanje, da pire ne zagori.

U počeku je smesa retka i sporije se meša, ali što više vri paradajz pire postaje gušći, brže i pažljivije se meša, prelazi se varjačom po celom dnu posude, da nigde ne zagori.

Paprike se ispeku i poređaju u posudu, koja se poklopi, ili najlon kesu, da se popare, nakon toga se oljušte i očiste od drške i semenki. Ostavljamo na 1-2 sata u velikoj posudi ili plehu, malo nagnuto. Nakon toga se melje u mašinici za mlevenje mesa.

Patlidžan se ispeče, kad se ohladi se oljušti, iseče se na komade, posoli i ostavlja da se ocedi na 2 sata i nakon toga se samelje. Šargarepa se očisti, oljšti skuva u posoljenoj vodi i takođe se samelje.

Ljutenica, Leskovačka ljutenica
foto: Printscreen/Youtube/ Adrijana Nikolic

Samlevene paprike, patlidžan i šargarepa se dodaju pažljivo u kazan sa paradajzom uz neprestano mešanje. Patite zato što u jednom trenutku ljutenica počinje da prska, zato koristite veliku drvenu varjaču sa dugom drškom, nosite stvari dugih rukava i duge pantalone, takođe i bošču.

Kad se prepolovi smesa, dodaju se sitno iseckane ljute papričice, lagano se dodaje ulje uz neprestano mešanje, so, šećer i začini - čubar, kumin i biber. Dodajte malo po malo i probajte, da biste mogli da dodate još ako nije dobro začinjeno.

Ljutenica se kuva na tihoj vatri, dok varjača ne počne da ostavlja tragove po dnu posude. Skida se sa vatre, sačekamo da se malo ohladi i punimo tegle, zatvorimo prethodno skuvanim poklopcima i kuva se u posdu sa krpom na dnu, voda treba da je bar dva prsta izat tegli. Kad proključa, meri se 15-20 minuta i skida se sa vatre.

Tegle se vadi i okreću naopako, dok se ne ohlade.

Bonus video:

02:49

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.