NASLEDNICI LANETA GUTOVIĆA NE BORE SE SAMO OKO IMOVINE! STIGLI NOVI DETALJI VEZANI ZA SPOR: Nikad veća ZAVRZLAMA
Milan Lane Gutović, Foto: Nikola Anđić, Dado Đilas

informacije

NASLEDNICI LANETA GUTOVIĆA NE BORE SE SAMO OKO IMOVINE! STIGLI NOVI DETALJI VEZANI ZA SPOR: Nikad veća ZAVRZLAMA

Otkriveno za šta se bore naslednici Laneta Gutovića

Objavljeno:

Rat oko nasledstva Milana Laneta Gutovića, koji je pokrenula njegova ćerka iz prvog braka Milica, koja tvrdi da je prevarom ostala bez ičega, glavna je tema u domaćih medijima.

Pored nepokretne i pokretne imovine (kuće na Umki, kuće u Kumodražu, vikendice "kontejner" u Neuzini, motorni čamac i četiri automobila) predmet spora su i prihodi od autorskih prava glumca, piše Kurir.

Dramski umetnici, kao i kompozitori, imaju pravo da njihovi naslednici 70 godina od smrti dobijaju naknade od repriza filmova i serija. Takođe, porodica polaže pravo i na korišćenje njegovog lika i dela.

Rat oko nasledstva Milana Laneta Gutovića
Rat oko nasledstva Milana Laneta Gutovićafoto: MARINA LOPIČIĆ

- Lane je igrao u mnogim serijama i filmovima koji se često repriziraju. Emiteri su sada obavezni da plaćaju tantijeme njihovim autorima. Isplata se vrši na godišnjem nivou i u odnosu na veličinu uloge naknada može da ide i do 20.000 evra. Budući da je on igrao i u "Boljem životu", "Tesnoj koži", "Beloj lađi" i drugim brojnim filmovima i serijama ta naknada nije simbolična - objašnjava sagovornik Kurira.

Naslednici imaju pravo da prihoduju i kada se Lanetov lik koristi u TV reklamama, ali i ukoliko neko poželi da ekranizuju njegov život na filmu. Za života Lane je bio jedan od najplaćenijih srpskih glumaca. Za epizodu serije "Bela lađa" tražio je 7.000 evra, što nije dobio od RTS. Njegovi honorari su bili u rangu sa Aleksandrom Berčekom o čemu je sam govorio u mnogim TV gostovanjima.

- Visina mojih honorara ima suštinu presude. Nema pogađanja i nikad ne izgovaram visinu honorara bez prisustva kardiologa i neuropsihijatra. Ja sam tražio jedan honorar pre nego što je počelo snimanje "Srećnih ljudi". A onda je došao producent i objasnio mi da ne može da mi da taj honorar zbog nekog poreza već može da mi da 100 dinara manje. E tada sam odustao - ispričao je Gutović svojevrmeno gostujući na RTS.

1 / 4 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Milan nije bio uspešan samo glumac nego i u privatnom biznisu. On se 15 godina bavio proizvodnjom predmeta od gume, jer, kako je rekao, nije pristao na poniženja koja je glumački posao u to vreme donosio.

- Hteo sam da sačuvam dronjke dostojanstva i zato sam se bavio onim što nema nikakve veze s mojim pozivom. Nisam se trudio da te dve aktivnosti uskladim - govorio je Gutović koji je živeo u Čenti i u dvorištu je gajio kokoške i patke.

O spornom usmenom zaveštanju na Fejsbuku govorila je njegova ćerka Milica. Ona ga je osporila, a rekla je da je dato pred smrt i da je po njemu svoje dve ćerke, Milicu i Nevenu, i maloletnu unuku potpuno lišio nasleđa.

Milica Gutović
foto: Youtube printscreen/ Vodič za roditelje

Njene tvrdnje odbio je da komentariše njen brat Spasoje, kojeg je Gutović dobio u braku sa Biljanom Knežević, s kojom ima i sina Janka.

Firma više ne radi

Poslove mu vodio sin Spasoje

Poslovne izvan pozorišta Milan Lane Gutović je vodio preko firme koji je vodio njegov sin Spasoje. Preduzeće se prema podacima Agencije za privredne registre bavilo organizacijom pozorišnih predstava i marketingom, a zatvorena je nakon njegove smrti.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Kurir/Ilija Lukić/Prenela:M.Ć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.