GRCI O BED BLU BOJSIMA: "Nacisti, veličaju Hitlera, Pavelića i USTAŠE, zapalili 'BURE BARUTA' u derbiju sa Zvezdom"
Bed Blu Bojs, Foto: Printskrin

koreni zla

GRCI O BED BLU BOJSIMA: "Nacisti, veličaju Hitlera, Pavelića i USTAŠE, zapalili 'BURE BARUTA' u derbiju sa Zvezdom"

Masovno su podržali Franja Tuđmana na izborima - piše portal Efsin

Objavljeno:

Grčki mediji pokušavaju da tamošnjoj javnosti objasne ko je ta razularena gomila huligana u crnim majicama koja je u ponedeljak veče krenula u jeziv izliv nasilja usred Atine, nasilja u kom je jedan 29-godišnji mladić ubijen.

Jedan od njih, Efsin, pisao je o tome kako je došlo do formiranja ozloglašenih "Bed Blu Bojsa" i zbog čega su ovi navijači Dinamo Zagreba tako opasni i puni mržnje.

- Krajnja desnica i nacizam su nešto što gura napred ozloglašene Bed Blu Bojse, huligane Dinama iz Zagreba, koji su već tri decenije poznati po tučama i ekstremnom nasilju - počinje tekst o Bed Blu Bojsima portal Efsin.

Odmah se nadovezuje da imaju "podebeo" dosije i krajnje problematičnu pozadinu.

- U pitanju su zakleti sledbenici Adolfa Hitlera i hrvatskog fašiste i vođe Ustaša, Anta Pavelića. Odavno su poznati evropskim organima, a UEFA im je zbog toga zabranila dolazak na utakmicu u Grčkoj protiv AEK-a. Ali pronašli su način, uz podebelu odgovornost hrvatskih i grčkih organa, da dođu na Nea Filadelfiju ispred stadiona AEK-a - nastavlja tekst ovaj portal.

Pisali su i o trenucima kada su osnovani, pre raspada bivše Jugoslavije.

- Bed Blu Bojs su prvi put bili na međunarodnoj sceni 1990. godine, još dok je postojala Jugoslavija. Masovno su podržali Franja Tuđmana na izborima, a iza kojeg je stajala ideja o nezavisnosti. Na meču protiv Crvene zvezde 13. maja u Beogradu, pretvorili su teren u ratište - dalje stoji na ovom portalu.

Podsećaju i na skandale BBB-a iz prošlosti kao i na nacističke i fašističke simbole i arsenal oružja koji je pronađen prilikom jednog pretresa u Zagrebu uoči derbija sa Hajdukom.

- Tokom 2008. godine, u centralnom delu Zagreba pojavio se grafit koji je pozivao na smrt novinarima, a koji je takođe bio pripisan Bed Blu Bojsima. Iako je na njemu stajao njihov potpis, oni su poricali da su ga nacrtali. Deset godina kasnije u policijskoj akciji na kući na kojoj su bili iscrtani grafiti Hitlera i Pavelića, pronađeno je oružje, municija, palice i mnogo drugo oružje - piše Efsin.

1 / 6 Foto: Printscreen

Zaključuju da "Bed Blu Bojsi imaju povezanost sa neo-nacističkim navijačkim grupama, uključujući grupu PAO-a u Grčkoj".

Kako piše portal Protothema, hrvatski navijači poznati su po svom ekstremno desnom aktivizmu koji ne samo da ne skrivaju, već se njime često i hvale.

Pišu i da su "navijači Dinama učestvovali u krvavim događajima na Maksimiru pre nego što je u Jugoslaviji izbio krvavi rat te je taj ‘derbi mržnje' u proleće 1990. zapalio balkansko bure baruta".

Protothema dalje piše kako mnogi i danas smatraju kako je rat između Hrvata i Srba službeno počeo na stadionu na kom su se sukobili navijači zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde čime je svima postalo jasno da je suživot tih naroda u Jugoslaviji nemoguć i da zemlja, polako ali sigurno, ide prema svom raspadu.

Prošle godine su stotine Bad Blue Boys-a paradirale ulicama Milana i pozdravljale nacističkim pozdravom pre utakmice s Milanom, podseća još Protothema.

"Bed Blu Bojs privlače pažnju u svakoj prilici i na svakom putovanju pa se svaka Dinamova gostujuća utakmica za UEFA-u smatra visokim rizikom. Čak i ako se igra u Austriji, zemlji u kojoj nema huligana", piše Protothema mada je poznato da i u Austriji i te kako ima huliganskih grupa a naročito su rizični dueli Rapida i Šturma.

Dinamo je 2018. godine trebalo da igra protiv RB Salcburga, a zbog zagrebačkih navijača je državno tužilaštvo u Salcburgu moralo procesuirati 14 osoba zbog veličanja hrvatskog fašističkog ustaškog režima. Svi optuženi bili su pripadnici BBB-a. Optuženi su i za nacističko salutiranje na ulicama Salcburga. U pretresu njihovih domova policija je pronašla materijal koji veliča ustaštvo i nacizam.

Navijači Dinama svoja krajnje desna uverenja često pokazuju i na utakmicama reprezentacije. U utakmici Hrvatske protiv Norveške u martu 2015. navijači na Dinamovom stadionu Maksimir skandirali su ‘Za dom spremni‘ - slogan koji su koristile ustaše.

1 / 10 Foto: Printscreen/facebook/bedblueboys

Na evropskoj kvalifikacionoj utakmici protiv Gruzije u Splitu u junu 2011. godine, hrvatski navijači su istakli zastavu s kukastim krstom na tribinama, piše isti portal.

Protothema dalje piše kako Bad Blue Boysi kao svoje neprijatelje vide mnoge manjinske skupine poput poput levičarskih, antifašističkih navijača NK Zagreb ‘Bijelih anđela‘ koji se zajedno s LGBTI navijačima opiru rasizmu, homofobiji i desničarskom nacionalizmu koji postoji u navijačkoj sceni i društvu uopšte.

Bonus video:

00:54

DEJAN ANĐUS UKAZUJE NA VAŽAN DETALJ U VEZI SA UBISTVOM NAVIJAČA AEK- A U ATINI: To se mora uzet u obzir!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.