TRNOVIT PUT OD HOLIVUDSKE ZVEZDE DO PRINCEZE: Mnogi su joj ZAVIDELI, umrla je JAKO MLADA, a pre BRAKA je morala...
Grejs Keli, Foto: Profimedia

Ljubavna priča

TRNOVIT PUT OD HOLIVUDSKE ZVEZDE DO PRINCEZE: Mnogi su joj ZAVIDELI, umrla je JAKO MLADA, a pre BRAKA je morala...

Od miljenice publike do prave princeze, životna priča Grejs Keli je sve, samo ne obična

Objavljeno:

Ljubavna priča o upoznavanju i braku holivudske zvezde i princa Monaka često se prikazuje kao bajka, međutim, nije sve bilo toliko savršeno koliko deluje.

Te 1955. godine, Grejs Keli bila je američka glumica na samom vrhu karijere. Hičkokova muza, koju je godinama neuspešno pokušavao da zameni nakon što je iznenadno napustila glumačku scenu. Imala je 25 godina, bila glavna glumica u čak 3 filma Alfreda Hičkoka, prestižnu nagradu Oskar i predviđala joj se velika karijera. Međutim, te sudbonosne godine sve se promenilo.

Grejs Keli i princ Renije na venčanju
Grejs Keli i princ Renije na venčanju foto: Profimedia

Slučajnim susretom u vozu za Kan srela je prijatelje koji su joj predložili da bi trebalo da se upozna sa princom Renijeom od Monaka. Ona je u Kanu bila zbog filmskom festivala na kom je bila gošća, pa je odlučila da tu ponudu prihvati. U vreme kad su se upoznali snimala je film "Uhvatiti lopova" i nije ni slutila da će ovo biti jedan od poslednjih filma koji će snimiti.

Predviđanje sudbine?

NIje ni slutila da će jedna njena uloga da joj predvidi budućnost. Jedan od njenih poslednjih filmova bilo je "Labud", sniman je neposredno pre njenog susreta sa princom, a ona je u filmu glumila - princezu. Priča prati princezu Aleksadru i njenu ljubavnu priču sa princom Albertom.

"Usudiću se da kažem da je to sudbila"

Bile su reči njene koleginice Olivija de Hevilned , slavne Oskarovke, glumica zlatnog doba Holivuda, koja je i bila zaslužna za ovo poznanstvo. Postoje i priče da je Grejs morala da traži odobrenje produkcijske kuće za koju je radila, kako bi smela da poseti princa.

Od glumice do princeze
Od glumice do princeze foto: Profimedia

Nakon tog subinskog susreta, počeli su da izlaze. Nekoliko meseci kasnije, princ Renije je otišao u Ameriku s ciljem da zatraži ruku lepe glumice. Ona je prihvatila, a tad je snimala i svoj poslednji film "Visoko društvo".

Javnost je bila uzbuđena zbog ove bajkovite priče, glumica postaje princeza, delovalo je kao da je ostvarenje neke diznijeve bajke. venčali su se 1956. godine. Međutim, nije sve bilo magično kao što deluje.

Raskid veridbe

Lepa princeza je prihvatila brak, ali prvo je morala da uradi nešto. Ona je bila verena pre upoznavanja princa Renijea. Njen verenik je bio Oleg Kasini, modni kreator i stilista Džeki Kenedi. Postoje i priče o tome kako su Džeki i Grejs postale bliske prijateljice, te da je Grejs čak išla i u tajne posete bolnici kada je Džon Kenedi završio u bolnici.

Preduslovi za brak

Pre zvaničnog braka, Grejs je morala ispuniti određene formalne i pravne preduslove, kako bi uopšte i mogla da stupi u brak i postane princeza. Pre nego što se udala za princa, morala je da plati miraz od 2 miliona dolara. Otac Grejs Keli je negodovao, ali na kraju su ipak platili miraz. Iako je ovo standardna tradicija, postoje spekulacije da je ovde bilo drugačije motivisano. Smatra se da je tad riznica Monaka bila prazna i da je Renijeu trebao novac.

Takođe, morala je da radi i test plodnosti. Kraljevskoj lozi bio je potreban naslednik i nisu smeli da rizikuju, te je Grejs morala da odradi test plodnosi, čime je dobila dozvolu da stupi u brak. Međutim, ovo nije nešto što nije standardna procedura, jer u slučaju da princ ne dobije dete, njegova kneževina Monako bi otišla u ruke Francuza.

Grejs Keli i princ Renije
Grejs Keli i princ Renijefoto: Profimedia

Brak iz ljubavi ili farsa?

Kao dve javne figure, postojalo je mnogo spekulacija o tome da li je brak iz ljubavi ili iz koristi. Jedna od glavnih tema bila je to da je princ zaprosio slavnu glumicu zbog koristi. Monaku je trebao novac, a bio je svestan da će ženidbom za slavnu glumicu pospešiti interes javnosti za svoju državu i time povećati turističku dobit. Postoje i priče da je prvo Renije hteo da zaprosi Merlin Monro, a da je u ovom izboru sudelovao i Aristotel Onazis, međutim, kad je upoznao Grejs Keli, zaljubio se istog trenutka i tu više nije bilo pitanja. Ona će biti njegova supruga.

Bilo je i onih koji su tvrdili da se i ona udaje iz koristi, jureći njegovu titulu i da bi povećala svoj uticaj. Ali to jednostavno nije bila istina. U jednom intervjuu, izjavila je:

Kada sam se udala za princa Renijea, udala sam se za tog čoveka, a ne za ono što je on predstavljao ili šta je bio. Zaljubila sam se u njega ne razmišljajući ni o čemu drugom"

Kraljevski život i zabrana snimanja

Grejs je udajom za princa morala da uradi nešto čemu se nije nadala - morala je da napusti glumačku scenu. Narod Monaka se bunio, a princ nije želeo da njegova žena radi, pogotovo ne javni posao. On je takođe zabranio sve njene filmove u Monaku, a kada je dobila primapljivu ponudu glavne uloge u filmu "Marni" u filmu Alfreda Hičkoka, bila je na granici da prihvati. Međutim, od te zamisli morala je da odustane ubrzo, jer se narod Monaka bunio iz više razloga. Naime, nisu hteli da glumi kleptomanku, a najvažnije, nisu hteli da glumi u ljubavnim scenama sa tad mladim i atraktivnim Šon Konerijem.

Grejs Keli u starosti
Grejs Keli u starostifoto: ARCHIVE / AFP / Profimedia

Postoje priče da je, iako je volela svog muža, bila izrazito nesrećna. Osećala se izolovana u palati, postojala su razna ograničenja koja nosi njena kraljevska titula, ali ono što je najviše bolelo su priče o navodnim aferama njenog muža. Navodno, princ Renije je imao čak tri ljubavnice u roku od mesec dana nakon braka.

Brak do kraja života

I pored svih ovih priča, oni su ostali zajedno 26 godina, i imali su troje dece. Njihova ljubavna priča nažalost ima tragičan kraj. U septembru 1982. godine, njen auto je sleteo sa planinskog puta dok se vozila Azurnom obalom i ona gubi život. Imala je samo 52. godine. Sa njom u autu je bila i njena ćerka princeza Stefani, koja je preživela nesreću. Njena sahrana je privukla ogromnu pažnju, sve znamenite ličnosti su došle da odaju počast jednoj od omiljenih princeza. Na sahrani je prisustvovala i princeza Dajana.

Možda je i postojala korist u ovom odnosu, ali o ljubavi koju je Renije osećao govori i činjenica da je nakon njene tragične smrti usledio period njegovog velikog tugovanja. Sve do smrti 2005. godine, Renije bio je posvećen tome da očuva nasleđe njegove žene Grejs.

Grejs je važila za sinonim za umiljatost i eleganciju, bila je voljena i poštovana od strane svog naroda, posvećena humanitarnom radu. Dugogodišnji domaćin Bala Crvenog krsta, a dobila je i priznanje Crvenog krsta u Monaku.

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.